Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Rahoitusmarkkinoista keskusteltiin OECD:n neuvostossa 28.9.2007 - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 1.10.2007 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Rahoitusmarkkinoista keskusteltiin OECD:n neuvostossa 28.9.2007

OECD:n sihteeristön arvion mukaan Yhdysvaltain asuntolaina- ja kiinteistömarkkinoilla on nähty selvä käänne heikompaan. Myös suhdannetilanne on kääntynyt laskuun. Tilanteen arvioiminen on hyvin vaikeaa, eikä kriisin vaikutuksia muihin talouksiin vielä tiedetä. Joka tapauksessa rahoituskriisillä tulee olemaan USA:ssa kokonaiskysyntää heikentävä vaikutus. Talouden luottamusindikaattorit ovat jo kääntyneet laskuun. Yrityssektorilla menee kuitenkin yleisesti hyvin eikä osakemarkkinoiden hinnoittelussa arvioida olevan merkittävää yliarvostusta.

Rahoituskriisi aiheuttaa Euroopan talouskasvunäkymiin riskejä. Luottomarkkinoiden kiristyminen on jo nähtävissä luottamusindikaattoreiden heikkenemisenä. 

OECD-sihteeristö arvioi luottokriisin johtuvan vuosia jatkuneesta rahan ylitarjonnasta. Korot ovat olleet ennätyksellisen matalalla erityisesti USA:ssa ja Japanissa, mikä on johtanut velkaantumisen nopeaan kasvuun.

Lisäksi luottokriisin taustalla ovat uudet rahoitusmarkkinainstrumentit, joilla pankit ovat "arvopaperistaneet" lainojansa ja myyneet ne jälkimarkkinoilla toimiville sijoittajille. Näin huonoihin lainoihin liittyvä riski on pyritty ulkoistamaan. Samalla kuitenkin pankit ovat myöntäneet entistä huonompilaatuisempia luottoja, joiden takaisinmaksun todennäköisyys on pienempi. Huonojen asuntoluottojen riski kuitenkin palaa osittain pankeille, kun ne myöntävät lainoja riskirahastoille, jotka sijoittavat pankkien myymiin arvopaperistettuihin asuntolainoihin.  

Pankkien pyrkimys vahvistaa vakavaraisuuttaan on johtanut luottoehtojen kiristymiseen. Sihteeristön mukaan tilanne saattaa edelleen heikentyä, koska Yhdysvaltain taloudessa oleviin subprime-lainoihin liittyvät velanhoitokustannukset ovat edelleen kasvamassa. Asuntojen hintojen aleneminen voi edelleen heikentää pankkien tilannetta ja johtaa luotonannon jatkuvaan kiristymiseen.

Sihteeristön mukaan tilanteen korjaamisessa on kiinnitettävä huomioita muun muassa rahoitusmarkkinoiden likviditeetin parantamiseen, pankkien vakavaraisuuden vahvistamiseen sekä rahoituslaitoksia ja muita instituutioita koskevien säännöksien kehittämiseen.

Lisätietoja: Lauri Taro, puh. +33 1 45 24 71 71

OECD:n arvioita talousnäkymistä löytyy myös oheisesta raportista: What is the economic outlook for OECD countries? An interm assessment (5th September 2007)

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 8.10.2007


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot