Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Seminaari horisontaalityöstä - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

 • Permanent Delegation of Finland to the OECD
  Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
 • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
  Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 3.12.2007 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Seminaari horisontaalityöstä

 

Horizontal Seminaari 15kbKuva: Inka Koskenvuo

Suomen OECD-edustusto järjesti yhteistyössä OECD:n sihteeristön kanssa hallitustasolla tapahtuvaa horisontaalityötä (useamman politiikkasektorin kattava toiminta) koskevan seminaarin Pariisissa 22.11.2007. Seminaarissa käsiteltiin yhtäältä OECD:n jäsenmaiden horisontaalityön tuloksia ja eri käytäntöjä ja toisaalta OECD:n horisontaalista työtä. Seminaari järjestettiin Korean edustuston tiloissa.

OECD:n pääsihteeri Angel Gurría totesi avauspuheenvuorossaan, ettei horisontaalityö ole uutta, mutta sitä koskeva tarve on lisääntynyt. Hän mainitsi, että horisontaalityö ministeriöiden tai osastojen välillä voi olla hyvin vaikeaakin. Gurría tähdensi, että horisontaalinen näkökulma voi auttaa yhteiskuntia toteuttamaan parempaa politiikkaa.

OECD:stä kokoukseen osallistuivat myös apulaispääsihteerit Mario Amano ja Pier Carlo Padoan. Suomen delegaatiota edusti mm. valtiosihteeri Risto Volanen ja ylijohtaja Raimo Luoma. Useissa puheenvuoroissa korostettiin hallitustason poliittisen sitoutumisen ja  johtajuuden keskeistä merkitystä horisontaalisen työn onnistumisen edellytyksenä.

Pääsihteeri Gurría näkee kuusi elementtiä tehokkaassa horisontaali-ohjelmassa: Niitä ovat:

 1. vahva strateginen poliittinen kehys
 2. vahva johtajuus
 3. oma budjetti ja riittävä rahoitus
 4. selkeä viestintä sekä valtiollisella tasolla että yleisölle
 5. selkeä fokus kaikille kansalaisille, yritysmaailmaan ja kansalaisyhteiskuntaan
 6. sellainen hallinnollinen kulttuuri, joka tulee yhteistyötä

Kuinka OECD voi sitten auttaa jäsenmaita toimimaan  horisontaalisesti? OECD voi tarjota alustan jakaa erilaisia kokemuksia siitä, kuinka voi toimia horisontaalisesti. OECD voi myös itse toimia horisontaalisesti. Pääsihteeri Gurría kiteyttää, että OECD:n neuvosto tekee jo nyt horisontaalityötä mm. seuraavien projektien saralla: merkittävien taloudellisten ja poliittisten uudistusten läpivienti, ilmastonmuutos, muuttoliike, vesi ja politiikan johdonmukaisuuden edistäminen. Suomi, Uusi-Seelanti ja Australia ovat toimineet aktiivisesti, jotta horisontaalisten teemojen käsittelyä vahvistettaisiin eri komiteoiden työssä OECD:ssä.

Suomi edistää myös omia kansallisia tavoitteitaan horisontaalisen työn kautta. Vanhasen 2. hallituksen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelman ohjelmajohtaja Georg Henrik Wrede esitteli kuulijoille politiikkaohjelmaa, jonka yksi keskeinen elementti on perheiden hyvinvointi. Lisäksi Suomen hallituksella on kaksi muuta politiikkaohjelmaa: Työn, yrittämisen ja työelämän politiikkaohjelma ja terveyden edistämisen politiikkaohjelma. Nämä ohjelmat ovat laajoja, poikkihallinnollisia kokonaisuuksia, jotka tukevat hallituksen keskeisten tavoitteiden saavuttamista.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 3.12.2007


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot