Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

PISA-tutkimus toteaa: Suomessa kaikki koulut hyviä kouluja! - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 4.12.2007 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Suomessa kaikki koulut hyviä kouluja!

KUVA2005-824Peruskoululaisia oppitunnilla Kuva:Tero Pajukallio

Järjestyksessään kolmas PISA-tutkimus, PISA2006, julkistettiin kokonaisuudessaan tiistaina 4.12.2007. Runsaasti media- ja muuta julkisuutta saavuttaneen OECD:n 'lippulaivan' uusimman raportin esittelytilaisuuksia järjestettiin samalla kellonlyömällä useissa pääkaupungeissa. OECD:n pääsihteeri osallistui julkistamiseen Tokiossa.  Ennakkotietona julkistettiin yksi tiedeosion taulukko, joka oli vuotanut julkisuuteen muutama päivä aiemmin espanjalaisen verkkojulkaisun  sekä saksalaisen aikakausilehden kautta.

PISA2006 :n päätarkastelualue on luonnontiede. Osaamisen (kyky hyödyntää tieteellistä tuntemusta, määrittää kysymyksiä ja tehdä johtopäätöksiä) lisäksi PISA2006 on kerännyt ja analysoinut myös 15-vuotiaiden asenteita luonnontieteisiin sekä luonnontieteellisiin ilmiöihin. Suhtautuminen mm. ilmaston lämpenemiseen oli mukana arvioinnissa. Tulokset osoittavat, että luonnontieteissä parhaiten menestyneet oppilaat näyttävät suhtautuvan vähemmän optimistisesti tulevaisuuteen ja ilmastokysymykseen. Vanha sanonta, tieto lisää tuskaa, on osoittautumassa todeksi jälleen.

Kaupallista mediaa kiinnostaa raportissa eniten maiden järjestys eri ainealueiden osaamisessa. Koulutusalan ihmisille kiinnostavinta lienee erilaisten koulutusjärjestelmien ja osaamisen suhde.  Jo edellisellä PISA-kierroksella yhdeksi Suomen koulutusjärjestelmän vahvimmaksi alueeksi osoittautui koulujen ja alueiden välinen tasa-arvo. Toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa ei tarvitse murehtia, mihin kouluun lapsensa laittaa. Kaikki koulut ovat hyviä. Näin mitatussa tasa-arvoisuudessa olemme edelleen maailman huippua, vaikkakin hienoista eriarvoisuuden lisääntymistä on nähtävissä viimeisten kolmen vuoden aikana. Tuore raportti korostaa entisestään yhtenäisten järjestelmien vahvuutta. Mitä aiemmin jako oppi- ja muihin kouluihin toteutetaan, sen heikompi näyttää menestys olevan.

OECD:n Koulutusosaston indikaattori- ja tilastoyksikön johtaja Andreas Schleicher Copyright: OECDOECD:n Koulutusosaston indikaattori- ja tilastoyksikön johtaja Andreas Schleicher Copyright: OECD

OECD:n Koulutusosaston indikaattori- ja tilastoyksikön johtaja Andreas Schleicher ei ole yllättynyt Suomen jatkuvasta hyvästä yleisestä PISA-menestyksestä. Schleicher kuitenkin toteaa: -Näin suuri tulosten paraneminen esimerkiksi luonnontieteiden osiossa on kuitenkin jonkinlainen yllätys tutkijoille.

- Ranking-listoja emme voi välttää. Tärkeämpää olisi kuitenkin tarkastella, mitä lukujen taakse kätkeytyy ja mistä luvut tulevat. Suomi on huipulla kolmatta kertaa, kyse ei voi olla sattumasta, sanoo Schleicher ja jatkaa,- Tämä jatkuva menestys kiinnostaa erityisesti meitä tutkijoita. Haluamme selvittää, mihin tekijöihin hyvä menestys nojaa ja perustuu. Samoin koulutuspoliittiset päättäjät heikommin menestyneissä maissa ovat kiinnostuneita, mikä on se Suomen ihme. Schleicher sanoo omana mielipiteenään, ettei kyse ole ihmeestä. - Suomessa koulutusjärjestelmä on toimiva kaikilta osiltaan ja jos korjattavaa on, toimenpiteisiin ryhdytään välittömästi, usein jopa ennakoivasti, toteaa Schleicher. Osaava opettajakunta on yksi korkean laadun selittäjä, mutta selityksiä löytyy muitakin, hän jatkaa. Sopiva määrä keskusohjausta ja riittävä määrä toimintavapautta koulun ja luokan tasolla näyttävät tukevan hyviä tuloksia.

OECD:n PISA-tutkimus Opetusministeriön verkkosivuilla

Finland takes number one spot in OECD's latest PISA survey, advance figures show

 

 

 

 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 30.4.2008


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot