Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Korkeakoulutuksen teema-arviointi ja Koulunjohtajuus-hanke saatettu päätökseen - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 18.4.2008 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Korkeakoulutuksen teema-arviointi ja Koulunjohtajuus-hanke saatettu päätökseen

OECD:n Koulutuspääosasto on saanut päätökseen kaksi Suomea kiinnostavaa hanketta. Korkeakoulutuksen teema-arvioinnin (Thematic Review of Tertiary Education) loppukonferenssi pidettiin Lissabonissa 3.-4. huhtikuuta. Hankkeeseen osallistui vuosina 2004-2008 yhteensä 24 maata, näistä 14:n maan osalta laadittiin syvällisempi analyysi. Koulunjohtamis-hankkeen (Improving School Leadership) vastaava konferenssi järjestettiin Kööpenhaminassa 14.-15.huhtikuuta. ISL-hankkeessa oli mukana 12 maata.

Kummankin hankkeen aineisto on oivallista materiaalia Suomessa käytävään koulutuspoliittiseen keskusteluun. Edellinen näistä liittyy meneillään olevaan yliopisto-uudistukseen, jälkimmäinen keskusteluun opettajien, ml. rehtorit, täydennyskoulutukseen.

Korkeakoulujen teema-arvioinnin aikana saatuja huomioita on esitelty kotimaassa useampaan otteeseen. Korkeakoulujen rakenteellisen kehittämisen päivillä arviointi on ollut esillä, samoin muilla korkeakoulutuksen tulevaisuutta käsittelevillä foorumeilla. Meneillään oleva yliopisto-reformi panee päättäjiä tarkastelemaan arvioinnin huomioita ja suosituksia.

Koulunjohtahuus-hanke nostaa esille mm. rehtoreiden ikärakenteen ja siitä johtuvan tarpeen uusien johtajien kouluttamiseen. Liki 40 prosenttia koulunjohtajista on yli 50 vuotiaita ja siten jäämässä elkkeelle lähimmän kymmenen vuoden aikana. Suomessa on toistaiseksi riittänyt hakijoita avoinna oleviin rehtorinpaikkoihin, toisin kuin monissa muissa maissa. Lähi vuosina tarve on kuitenkin noin tuhat uutta rehtoria vuodessa. Esille onkin nostettu tarve ajoissa valmistautua edessä olevaan sukupolvenvaihdokseen.

Opetusministeriön lisäksi aiheen on ottanut omakseen mm. Suomen Rehtorit, SureFire, jonka tulevissa tapahtumissa ISL-hankkeen löydöksiä ja suosituksia käsitellään.

 

 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 30.4.2008


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot