Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Naiset miehiä kiinnostuneempia hakeutumaan korkeakoulutukseen - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 9.9.2008 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Naiset miehiä kiinnostuneempia hakeutumaan korkeakoulutukseen

Education at a Glance 2008: OECD IndicatorsOECD:n laaja koulutuksen tilastollinen vuosikirja Education at a Glance ilmestyi 9.9.2008. Kuten aiemminkin, raportti tarkastelee ja vertailee koulutukseen osallistumista, koulutuksen keskeyttämistä, koulutuksesta valmistuneiden sijoittumista työelämään, opiskelijoiden liikkuvuutta, luokkakokoja, koulutuksen kustannuksia eri tasoilla sekä opettajien palkkauskysymyksiä OECD:n kolmessakymmenessä jäsenmaassa.

Koulutus kannattaa - koulutetut työllistyvät varmemmin. Naiset ovat valtaamassa korkeakoulujen opiskelupaikat - luonnontieteet ja matematiikka edelleen miesten aloja. Yksityinen rahoitus lisääntymässä - ei kuitenkaan näy Suomen tunnusluvuissa. Kansainvälinen liikkuvuus on lisääntynyt - Suomi vielä kaukana huippumaista. Suomalaisten opettajien palkkaus lähellä keskiarvoa - opetusvelvollisuus yksi pienimmistä.

Koulutustasolla ja työllistymisellä näyttää olevan edelleen vahva yhteys, korkeammin koulutetut työllistyvät paremmin. Lähes kaikissa jäsenmaissa naiset näyttävät hakeutuvan korkeakoulutukseen miehiä enemmän.  Tosin insinööri- ja luonnontieteet ovat säilyneet edelleen miesvaltaisina aloina.

Vertailutiedoista käy ilmi, että Suomessa koulutuksen kustannukset ovat keskiarvoa alemmat, mutta tulokset mm. PISA-tutkimuksen valossa, ovat huippuluokkaa. Korkeakoulusta valmistumisajat ovat Suomessa suhteellisen pitkät. Ero johtuu välivuosi-kulttuurin lisäksi myös siitä, että meillä toisin kuin monissa muissa maissa opiskellaan suoraan ylempään loppututkintoon.

Lisätietoja: Opetusneuvos Heikki Kokkala, puh. +33-1.45.24.72.92

OECD:n raportti: Suomessa korkeakouluopinnot aloitetaan huomattavasti vertailumaita myöhemmin

Soaring student numbers pose funding and quality challenges for universities in OECD countries

 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 11.9.2008


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot