Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Ahtisaari vastaanotti Unescon rauhanpalkinnon - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 3.10.2008 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

 

Ahtisaari vastaanotti Unescon rauhanpalkinnon

Presidentti Ahtisaari ja Unescon pääjohtaja Koïchiro MatsuuraUnescon pääjohtaja Koïchiro Matsuura ja Presidentti Martti Ahtisaari Copyright:UNESCO/Danica Bijeljac

Presidentti Martti Ahtisaari vastaanotti torstaina 2. lokakuuta YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon aloitteesta perustetun Felix Houphuet-Boigny -rauhanpalkinnon. Palkinnonjakotilaisuus järjestettiin Unescon päämajassa Pariisissa.

Ahtisaari sai palkinnon elämäntyöstään maailmanrauhan hyväksi, totesi palkintolautakunnan puheenjohtaja, Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri Henry Kissinger julistaessaan palkinnonsaajan toukokuussa.

Palkintolautakunnan muut jäsenet ovat kulttuurikohteiden suojeluun keskittyvän Cultural Heritage without Borders -järjestön puheenjohtaja Andreas Ådahl, Algerian entinen ulkoministeri ja Kansainvälisen tuomioistuimen entinen presidentti Mohammed Bedjaoui, Islannin entinen presidentti Vigdis Finnbogadottir, Ranskan entinen oikeusministeri Jean Foyer, argentiinalainen ihmisoikeusaktivisti Adolfo Perez Esquivel, Portugalin entinen presidentti Mario Soares ja Senegalin parlamentin varapuhemies Iba Der Thiam. Lautakunnan jäsenistä sekä Kissinger että Esquivel ovat saaneet Nobelin rauhanpalkinnon.

Unesco perusti palkinnon 1989. Se myönnetään ihmisille, jotka ovat "merkittävästi edistäneet, pyrkineet ja säilyttäneet rauhaa YK:n peruskirjan ja Unescon ohjelman mukaisesti". Palkinto on nimetty Felix Houphuet-Boignyn mukaan, joka oli Norsunluurannikon ensimmäinen presidentti vuosina 1960-1993.

Etelä-Afrikan Nelson Mandela ja Frederik De Klerk saivat palkinnon, kun se ensi kerran jaettiin vuonna 1991, ja kaksi vuotta myöhemmin samoille henkilöille myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto. Samaten vuoden 1993 palkintokolmikko Jitzhak Rabin, Shimon Perez ja Jasser Arafat palkittiin seuraavana vuonna Nobelilla.

Lisätietoja: hallinnollinen ulkoasiainsihteeri Aino Elfvengren, YK- ja yleisten globaaliasioiden yksikkö, puh. 040 357 6265, ja ulkoasiainsihteeri Ilkka Nordberg, YK- ja yleisten globaaliasioiden yksikkö, puh. 0400 328 692

 

Tulosta

Päivitetty 6.10.2008


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot