Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

OECD:n vuoden 2009 maahanmuuttoraportti International Migration Outlook julkaistiin Pariisissa - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 30.6.2009 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

OECD:n vuoden 2009 maahanmuuttoraportti International Migration Outlook julkaistiin Pariisissa

International Migration OutlookOECD:n vuoden 2009 maahanmuuttoraportti International Migration Outlook julkaistiin 30.6. Pariisissa järjestetyn korkean tason maahanmuuttofoorumin yhteydessä. Tämänvuotinen raportti keskittyy erityisesti talouskriisin vaikutuksien tarkasteluun.  Raportin mukaan pidemmän aikavälin perusteet työperäisen maahanmuuton välttämättömyydelle eivät ole hävinneet minnekään, vaikka OECD:n jäsenmaissa ei olekaan lyhyellä perspektiivillä edellisvuosien työvoimapulaa.

Raportti tarkastelee erityyppisten maahanmuuttotarpeiden hallintoa ja maahanmuuttajien integroitumista. Erityinen huomio on kiinnitetty maahanmuuttajataustaisten lasten integroitumiseen tai sen epäonnistumiseen mm. koulunkäynnin kautta.

OECD:n ensimmäinen korkeantason maahanmuuttoasioita käsittelevä foorumi keskittyi tarkastelemaan talouskriisin ja maahanmuuton yhteyksiä, työperäisen maahanmuuton hallintoa sekä maahanmuuttajien integroimista. Foorumin puheenjohtajana toimi Ranskan maahanmuutto- ja integraatioministeri Eric Besson. Varapuheenjohtajina olivat Hollannin sosiaali- ja työllisyysministeri Piet Hein Donner sekä Suomen sisäasiainministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen.

Viljanen kommentoi maahanmuuttoraportin julkistamisen jälkeen ettei Suomessa ole aiemmin nähty vastaavanlaista poistumaa työmarkkinoilta kuin 2010-luvulla tullaan näkemään. Tähän muutokseen varautuakseen Suomessa tulisi Viljasen mukaan tarkastella yksityiskohtaisesti työperäiseen maahanmuuttoon liittyviä kysymyksiä. Suomen tulee löytää omat vetovoimatekijänsä, joilla on mahdollista houkutella Suomeen lisää työvoimaa ja siten mahdollistaa hyvä kilpailukyky kansainvälisillä työmarkkinoilla. "Suomessa tarvitaan leijonanloikka työperäiseen maahanmuuttoon liittyvissä palveluissa ja asenteissa", Viljanen tarkensi. Hänen mukaansa maahanmuuttoon kohdistuvia asenteita on kuitenkin vaikeaa ja hidasta muuttaa. Medialla ja poliitikkojen kannanotoilla on aiheen käsittelyssä ja asenteiden muuttamisessa olennainen rooli.

Suurimmiksi maahanmuuttoon liittyviksi haasteiksi kielimuurin ja kaukaisen maantieteellisen sijainnin lisäksi Viljanen listaa Suomen verrattain viimeaikaisen tulemisen kansainväliselle kartalle, esimerkiksi Euroopan Unioniin liittymisen vasta vuonna 1995. Hän myös yhtyy pääsihteeri Angel Gurrían näkemykseen siitä, että Suomi on tällä hetkellä vasta ensimmäistä kertaa ajautumassa sellaiseen tilanteeseen, jossa työvoimaa tarvitaan myös omien rajojen ulkopuolelta.

Lisätietoja: Opetusneuvos Heikki Kokkala, puh. +33-01 45 24 72 92

OECD's annual report International Migration Outlook was published on the 30th June 2009

 

Tulosta

Päivitetty 30.6.2009


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot