Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Economic Outlook 2009/2 julkaistu marraskuun 19. päivä - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 19.11.2009 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Economic Outlook 2009/2 julkaistu marraskuun 19. päivä

Syvän taantuman jälkeen maailmantalous on elpymässä mutta hitaasti. Kiinan ja eräiden muiden Aasian maiden vahvana jatkunut kysyntä on kääntänyt maailmankaupan jyrkän supistumisen kasvuksi kuluvan vuoden syksyllä ja kokonaistuotannon hidas elpyminen jatkuu ensi vuoden puolella. Raaka-aineiden hintojen lasku on päättynyt ja hinnat kääntyneet nousuun. Talouskasvua tukevat mittavien elvytystoimien ohella varastojen täydentämisen tarve ja rahoitusmarkkinoiden vakautuminen. Noususta ei kuitenkaan odoteta kovin voimakasta ja työttömyys jatkaa kasvuaan ensi vuonna. OECD-alueen työttömyysaste on kohonnut sodanjälkeisen ajan korkeimmalle tasolle, parissa vuodessa työttömien määrä on lisääntynyt 16 miljoonalla henkilöllä.

OECD:n juuri julkaistun Taloudellisen Katsauksen mukaan rahoitusmarkkinoiden tilanne on rauhoittunut mutta ei vielä normaali. Julkisten talouksien rahoitusasemat ovat heikot ja julkisen talouden pitemmän aikavälin kestävyyden turvaaminen tulee olemaan talouspolitiikan tärkeä tehtävä. Elvyttävien taloustoimien takaisinvetäminen sekä toimenpiteiden oikea ajoittaminen ja mitoittaminen tulevat olemaan haasteellisia tehtäviä, etenkin kun maat ovat lähtötilanteessa eri asemissa.  

Suomea talous on Katsauksen mukaan kärsinyt erään OECD-alueen suurimmista tuotannon supistumisista, mihin on vaikuttanut lähinnä maan suuri riippuvuus teollisuustuotteiden kansainvälisestä kaupasta.  Elpymisen arvioidaan kuitenkin käynnistyvän vuoden 2009 loppuun mennessä viennin vähitellen toipuessa nykyiseltä hyvin matalalta tasoltaan. Elvytystoimien poisvetämisen osalta todetaan, että viranomaisten tulisi julkistaa yhtenäinen suunnitelma julkisen talouden merkittävästä tasapainottamisesta mahdollisimman pian, ja panna suunnitelma käytäntöön heti, kun elpyminen on vahvalla pohjalla. 

Lisätietoja: Finanssineuvos Hannu Jokinen, puh. +33 (0)1 45 24 71 71, hannu.jokinen@formin.fi

Enemmän informaatiota OECD:n websivulla www.oecd.org/OECDEconomicOutlook

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 19.11.2009


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot