Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Millennium-teknologiapalkinnon päävoitto Michael Grätzelin aurinkokennoille - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 9.6.2010 | Suomen pysyvä edustusto EU:ssa, Bryssel

Millennium-teknologiapalkinnon päävoitto Michael Grätzelin aurinkokennoille

Vuoden 2010 Millennium-teknologiapalkinnon päävoittaja on sveitsiläinen professori Michael Grätzel kolmannen sukupolven väriaineherkistetyillä aurinkokennoillaan. Tasavallan presidentti Tarja Halonen ojensi professori Grätzelille 800 000 euron arvoisen pääpalkinnon ja Huippu-veistoksen keskiviikkona 9. kesäkuuta Suomen Kansallisoopperassa järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa.

Yksi ihmiskunnan suurimmista haasteista on löytää vaihtoehtoja ehtyville fossiilisille polttoaineille. Ilmeisin energianlähteemme on aurinko, josta lähes kaikki maapallon energiavarat ovat peräisin.

Michael Grätzel Michael Grätzel

Vuoden 2010 Millennium-teknologiapalkinnon päävoittaja, kemiantekniikan professori Michael Grätzel Lausannen teknillisestä yliopistosta (EPFL) on tarttunut haasteeseen väriaineherkistetyillä aurinkokennoillaan.

”Aurinkoenergian rajoitteena on perinteisesti ollut sen hinta. Grätzel-kennot tarjoavat entistä edullisemman tavan valjastaa aurinkoenergia ihmisten käyttöön. Grätzelin innovaatiolla on todennäköisesti tärkeä rooli uusiutuvan energian sovelluksissa ja siten kestävän kehityksen edistämisessä”, Tekniikan Akatemia -säätiön toimitusjohtaja Ainomaija Haarla kertoo palkitsemisen perusteista.

Päätöksen pääpalkinnon saajasta teki Tekniikan Akatemian hallitus kansainvälisen palkintolautakunnan suosituksen pohjalta.

Väriaineherkistettyjä aurinkokennojaVäriaineherkistettyjä aurinkokennoja

Grätzelin kehittämien väriherkistettyjen aurinkokennojen hinnan ja suorituskyvyn suhde on erinomainen. Keinotekoiseksi fotosynteesiksi kuvattu teknologia on lupaava vaihtoehto hallitsevalle piipohjaiselle aurinkokennoteknologialle. Grätzel-kennot valmistetaan edullisista materiaaleista eikä tuotantoon tarvita monimutkaisia laitteita. Vaikka kennot ovat vielä suhteellisen varhaisessa kehitysvaiheessa, ne näyttävät erittäin lupaavalta ja edulliselta vaihtoehdolta kalliille piiaurinkokennoille.

Tulevaisuudessa siintää monia Grätzelin innovaatioon perustuvia tuotteita, kuten aurinkoenergiaa keräävät ikkunat ja nykyisiä huomattavasti halvemmat aurinkopaneelit. Ensimmäiset Grätzel-kennoihin perustuvat kuluttajatuotteet ovat jo tulleet markkinoille.

150 000 euron kunnianosoitukset muovielektroniikalle ja ARM-mikroprosessorille

Muut vuoden 2010 Millennium-voittajat palkittiin seremoniassa 150 000 euron kunnianosoituksilla sekä Huippu-veistoksilla. Tänä vuonna kaikki palkitut innovaatiot vastaavat erityisesti kestävän kehityksen ja energiankulutuksen problematiikkaan.

Cambridgen yliopiston fysiikan Cavendish-professorin, Sir Richard Friendin tärkein innovaatio, orgaaninen LED, on merkittävä virstanpylväs muovipohjaisen elektroniikan kehityksessä. Sähköinen paperi, halvat painotekniikalla valmistetut orgaaniset aurinkokennot tai laajat valaisevat seinäpinnat ovat esimerkkejä hänen tutkimustyönsä mahdollistamista täysin uudenlaisista tuotteista.

Tietotekniikan professori Stephen Furber Manchesterin yliopistosta on 32-bittisen RISC-teknologiaan perustuvan ARM-mikroprosessorin pääsuunnittelija. Hänen innovaationsa mullisti kannettavan elektroniikan kehityksen. Nerokkaasti suunnitellun prosessorin avulla voidaan rakentaa edullisia ja vähän virtaa kuluttavia, mutta tehokkaita elektroniikkalaitteita. 25 vuoden aikana on valmistettu lähes 20 miljardia ARM-pohjaista mikroprosessoria.

”Jokainen näistä innovaatioista täyttää erinomaisesti tärkeimmän palkittavalle asettamamme vaatimuksen: innovaatio, josta on hyötyä ihmiskunnalle mahdollisimman laajasti nyt ja tulevaisuudessa”, Tekniikan Akatemia -säätiön hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Stig Gustavson toteaa.

Tekniikan Akatemia (www.technologyacademy.fi) edistää soveltavia, ihmisten elämän laatua parantavia teknologioita ja uutta teknologiaa kehittävää tieteellistä tutkimusta, joka vaikuttaa myönteisesti ihmisten elinolosuhteisiin ja rakentuu humaaneille arvoille. Itsenäisen säätiön taustavoimia ovat suomalaiset järjestöt, teollisuus ja Suomen valtio.

Tekniikan Akatemian organisaatioon kuuluvat Teknillisten Tieteiden Akatemia (TTA, www.ttatv.fi), Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland, (STV, www.stvif.fi) sekä Elinkeinoneuvosto, jonka jäseniä ovat useat johtavat suomalaiset teollisuusyritykset.

Lisätiedot:

Toimitusjohtaja Ainomaija Haarla, Tekniikan Akatemia -säätiö
ainomaija.haarla (at) technologyacademy.fi, puh. + 358 40 716 0703

Viestintäpäällikkö Jaana Kymäläinen, Tekniikan Akatemia -säätiö
jaana.kymalainen (at) technologyacademy.fi, puh. +358 40 352 7437

Millennium-teknologiapalkinto on joka toinen vuosi jaettava suomalainen kunnianosoitus ihmisten elämänlaatua parantavan teknologian kehittäjille. Vuoden 2010 Millennium-palkintojen yhteisarvo on 1,1 miljoonaa euroa, mistä 1 M€ tulee Suomen valtiolta ja 100 000 € Tekniikan Akatemialta. Päävoittajan osuus on 800 000 euroa, muut voittajat palkittiin kukin 150 000 euron summalla.

 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 9.6.2010


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot