Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Unescon yhteiskuntatieteitä koskeva maailmanraportti ilmestynyt - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 2.7.2010 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Unescon yhteiskuntatieteitä koskeva maailmanraportti ilmestynyt

 World Social Science 2010 Report© UNESCO/Robinson

Unesco on julkaissut kymmenen vuoden tauon jälkeen uuden yhteiskuntatieteitä koskevan maailmanraportin, joka tarkastelee niiden tilaa viimeisen vuosikymmenen ajalta maailmanlaajuisesti. Tietokuiluiksi (”Knowledge Divides”) nimetty raportti toteutettiin yhteistyössä Kansainvälisen yhteiskuntatieteiden neuvoston (ISSC) kanssa, ja sen tekoon osallistui satoja yhteiskuntatieteilijöitä ympäri maailmaa. Raportin julkaisutilaisuus pidettiin 25.6.2010 Pariisissa.

Report© UNESCO/Robinson

Unescon vastailmestynyt maailmanraportti todistaa huomattavasta epätasapainosta yhteiskuntatieteiden opetuksessa ja tutkimuksessa maailmassa. Länsimaat ovat perinteisesti hallinneet yhteiskuntatieteiden kenttää, ja esimerkiksi 75 % sen alalta tuotetuista aikakausijulkaisuista ilmestyy Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Näistä julkaisusta 85 % on englanninkielisiä. Eniten julkaisuja laaditaan taloustieteiden ja psykologian aloilta.

Yhteiskuntatieteet ovat kuitenkin kasvavassa suosiossa Latinalaisessa Amerikassa ja Aasiassa, erityisesti Brasiliassa ja Kiinassa. Toisaalta yhteiskuntatieteet ovat taantuneet Venäjällä ja Itsenäisten valtioiden yhteisön maissa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Afrikassa yhteiskuntatieteellinen tutkimus ja opetus ovat jääneet huomattavasti jälkeen muista maanosista. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 75 % yhteiskuntatieteellisestä julkaisusta on keskittynyt muutamiin maihin (Etelä-Afrikka, Kenia ja Nigeria) ja harvoihin yliopistoihin. Raportti mainitsee yhdeksi syyksi yhteiskuntatieteiden vähyyteen Afrikassa ns. aivovuodon, joka ei ole kuitenkaan yksinomaan tämän maanosan ongelma.

Unescon raportti toteaa, että nykyisten suurten globaalien ongelmien edessä maailma tarvitsee yhteiskuntatieteitä yhä enemmän. Niiden avulla voidaan etsiä ratkaisuja mm. köyhyyteen, epidemioihin tai ilmastonmuutokseen. Yhteiskuntatieteissä olevaa potentiaalia ei ole kuitenkaan tarpeeksi hyödynnetty johtuen tutkimuskapasiteetin puutteesta erityisesti kehittyvissä maissa.  

Suomen osalta maailmanraportti toteaa muun muassa, että maassamme tohtorintutkinnon suorittaneet ovat työelämään astuessaan suhteellisen ikääntyneitä ja että yhteiskuntatieteiden tohtorintutkinnon omaavien henkilöiden työttömyys on korkeampi kuin muilta aloilta tohtorintutkinnon omaavien. Raportista löytyy myös kahden suomalaisen akateemikon, Niilo Kaupin ja Tero Erkkilän, artikkeli yliopistojen kansainvälisestä luokituslistauksesta.

Lisätietoa: World Social Science Report 2010

 2010 ISSC World Social Science Report Launched

 

 

 

 

 

 

Tulosta

Päivitetty 6.7.2010


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot