Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Unesco julkaisi uuden maailmanlaajuisen tiederaportin - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 12.11.2010 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Unesco julkaisi uuden maailmanlaajuisen tiederaportin

Unesco Science Report 2010Photo: Copyright UNESCO

Unescon uusin tiederaportti julkaistiin maailman tiedepäivänä 10.11.2010 Unescon päämajassa Pariisissa maailman tiedepäivänä. Tiederaportti 2010 analysoi viimeisen viiden vuoden aikana tapahtuneita globaaleja muutoksia tieteellisen tutkimuksen trendeissä, kehityksessä, innovaatioissa ja koulutuksessa. Raportin laatimiseen on osallistunut laaja joukko asiantuntijoita ympäri maailmaa ja se on toteutettu yhteistyössä Unescon tiedepolitiikan ja kestävän kehityksen osaston kanssa.

Tiederaportissa luodaan yleiskuva tieteen maailmanlaajuisesta kehityksestä ja nopeasti muuttuvasta toimintaympäristöstä. Raportissa huomioidaan myös nykyisen maailmantalouden laskusuhdanteen vaikutukset tieteen globaaliin kehitykseen. Vaikka Yhdysvallat ja Eurooppa ovat edelleen kärjessä tieteen ja tutkimuksen alueella, on talouden laskusuhdanne vaikuttanut erityisesti näihin aiemmin tiedemaailmaa hallinneisiin maihin ja muuttanut tieteen kehityksen geopoliittista painopistettä. Raportissa todetaan, että Aasia ja erityisesti Kiina on kasvattanut vaikutusvaltaansa tieteen ja tutkimuksen alueella, sillä tällä hetkellä Kiina kouluttaa enemmän tiedemiehiä kuin Yhdysvallat tai Eurooppa ja se on ohittanut Japanin tieteellisten julkaisujen määrässä.

Raportti kuvaa tiedemaailman kasvanutta kilpailuympäristöä, jossa informaatiosta, tiedosta, henkilöstöstä ja sijoituksista on tullut kahdensuuntaista kauppaa. Esimerkiksi Kiina ja Intia ovat käyttäneet hyväksi taloudellista mahtiaan sijoittamalla huipputeknologiaan Euroopassa. Myös uudet nousevat taloudet panostavat yhä enemmän tutkimus- ja kehitystyöhön (Brasilia, Meksiko, Etelä- Afrikka ja Turkki). Tiederaportin julkistamistilaisuudessa huomautettiin, että vuosituhannen vaihteessa 90 prosenttia tieteellisestä tutkimustyöstä tehtiin OECD-maissa, kun nykyään OECD-maissa tehdyn tutkimustyön määrä on laskenut 76 prosenttiin.

Raportissa todetaan, että teknologinen kehitys on helpottanut myös kehitysmaiden osallistumista tieteen ja tutkimuksen kansainväliseen yhteistyöhön. Tämä trendi on heijastanut tieteen demokratisoitumista ja siitä on tullut avaintekijä kestävän kehityksen ja maailmanrauhan rakentamisessa.

Lisätietoa:

Tiederaportti 2010 verkossa (mm. koko raportti) 

Tietoa tiedepäivästä 2010 verkossa

Tietoa tiedepäivästä yleisesti

Tulosta

Päivitetty 22.11.2010


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot