Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Presidentti Sarkozy avasi OECD:n 50-vuotisjuhlavuoden - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 20.12.2010 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Presidentti Sarkozy avasi OECD:n 50-vuotisjuhlavuoden

OECD täyttää vuonna 2011 pyöreät 50 vuotta ja juhlavuoden avauksen kunniaksi Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy isännöi Elysee-palatsissa vastaanoton, jonka yhteydessä hän myös puhui OECD:n merkityksestä Ranskalle ja koko maailmalle. Presidentti Sarkozy piti tervetulleena OECD:n työtä G20:n tukena kansainvälisen valuuttajärjestelmän uudistamiseksi. OECD 50 vuotta 

Sarkozyn mukaan OECD on muuttunut perusteellisesti elinaikanaan. Kommunismin luhistuttua otettiin mukaan Itä-Euroopan maita ja jo ennen kuin ”nousevat taloudet” -käsite tuli muotiin, OECD:ssä aloitettiin asiointi niiden kanssa. Tänä vuonna OECD on jälleen laajentanut jäsenkuntaansa, kun mukaan ovat liittyneet Viro, Slovenia, Chile ja Israel. Muidenkin maiden, mm. jäsenehdokas Venäjän sekä viiden ns. tiivistetyn yhteistyön maan (Kiina, Intia, Indonesia, Brasilia, Etelä-Afrikka) kanssa on edettävä pragmaattisesti eteenpäin.

Talouden saralla merkittävä muutos on ollut, että BKT ei enää riitä kasvunkaan mittariksi. Siitä onkin saanut Sarkozy’n aloite OECD:n uudeksi hankkeeksi yhteiskuntien hyvinvoinnin mittaamiseksi.

G20 auttoi pelastamaan maailman finanssikriisin iskiessä. Nyt kriisi painumassa taka-alalle, mutta perusongelmiin ei ole oikeastaan vielä puututtu. Ne vaativat vaikeita, mutta välttämättömiä toimia. Ranskalla on suunnitelmat/agenda tätä varten ja OECD:llä on siinä tärkeä roolinsa.

Maailman rahajärjestelmän reformi ykkösenä G20-agendalla

G20-puheenjohtajuutensa agendaa valottaessaan Sarkozy nosti ensimmäisenä esille maailman rahajärjestelmän reformin. Kultakannan murtumisen jälkeen vuodesta 1971 on ollut vallalla ”non-système monetaire”, joka on vapaine valuuttakurssiliikkeineen lisännyt epävakautta. Lisäksi on systeemille tärkeiden valuuttojen määrä lisääntynyt uusien nousevien maiden myötä, ja epävakautta ovat tuottaneet niiden myötä lisääntyneet varannot ja toisaalta velkaantuminen.

Täysin vapaiden pääomaliikkeiden järjestelmän arvoa ei ole oikeaksi todistettu. Tarvitaan kansainvälisiä sääntöjä, joista Ranska tulee tekemään ehdotuksia G20:lle. OECD:kin voi kantaa kortensa kekoon. Sarkozy ei kiistä tai halua horjuttaa dollarin asemaa, mutta katsoo, että sen ei tarvitse eikä pidä olla ainoa reservivaluutta. Hän viittasi tässä kohden IMF:N erityisnosto-oikeuksiin.

Sarkozy katsoo myös, että tarvitaan sääntöjä vakauttamaan raaka-aineiden ja maataloustuotteiden kauppaa spekulantteja vastaan. Myös tästä Ranska tulee tekemään ehdotuksia.

Kolmanneksi Sarkozy näkee, että tarvitaan ”kapitalismin moraalia”. Tässä lienee taustalla Wall Streetissä symbolisoituvaan ahneuteen perustuvan moraalin tuomitseminen, mutta myös veronkierto veroparatiisien avulla. Sarkozy ylisti tässä kohden OECD:n puitteisiin perustettua globaalifoorumia verotustietojen avoimuudesta ja jakamisesta, jossa on sovittu tätä koskevista yhteisistä säännöistä.

Neljännen ja viidennen osan Ranskan G20-ohjelmasta muodostavat koulutus ja kehitys (yhteen kietoutuneina). Näitä teemoja Sarkozy ei kehitellyt kovin pitkälle, mutta sanoi kuitenkin innovatiivisten uusien rahoituslähteiden olevan ratkaisevan tärkeitä kehitysrahoituksen turvaamisessa.

Lue lisää:  pdfPresidentti Sarkozyn puhe 13.12.2010 Elysée-palatsissa (pdf, 118 kT)

Tulosta

Päivitetty 10.2.2011


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot