Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Muista muuttoilmoitus – varmista mahdollisuutesi äänestää kevään eduskuntavaaleissa - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 31.12.2010 | UlkoministeriöSuomen pysyvä edustusto EU:ssa, Bryssel

Muista muuttoilmoitus – varmista mahdollisuutesi äänestää kevään eduskuntavaaleissa

Kuva: Joanna Moorhouse / EduskuntaSuomen kansalaisen osoitetietojen pitää olla ajan tasalla väestötietojärjestelmässä, jotta ilmoitus äänioikeudesta kevään 2011 eduskuntavaaleissa saapuu perille. Ulkomailla asuva on itse velvollinen ilmoittamaan osoitteensa maistraattiin Suomeen. Osoite kannattaa ilmoittaa myös Suomen edustustolle kriisitilanteiden varalta.

1. Osoitteen ilmoittaminen väestötietojärjestelmään muutettaessa ulkomaille tai ulkomailla

Muutettaessa Suomesta ulkomaille tai ulkomailla osoitteesta toiseen Sinun on tehtävä muuttoilmoitus (väestötietolaki 21.8.2009/661). Muutoksista tulee ilmoittaa maistraattien ylläpitämään Suomen väestötietojärjestelmään. Muuttoilmoitukseen voi käyttää sähköistä lomaketta.

Kun osoitetiedot väestötietojärjestelmässä ovat ajan tasalla, varmistuu muun muassa vaalien yhteydessä lähetettävän äänioikeusilmoituksen saaminen. Tässä ilmoituskortissa kerrotaan, missä ja milloin voi äänestää. Ulkomailla asuville lähetetään ilmoituksen liitteenä osoitetiedot äänestyspaikoista ulkomailla.

Väestötietolaki velvoittaa ulkomailla oleskelevan Suomen kansalaisen myös ilmoittamaan välittömästi ulkomailla oleskelunsa aikana tapahtuneista henkilötietojen muutoksista, muun muassa lapsen syntymästä, avioliitosta, avioerosta ja nimenmuutoksesta.

Myös passihakemuksen vireillepanon edellytys on, että hakijalla on suomalainen henkilötunnus ja että väestötietojärjestelmässä olevat tiedot ovat ajan tasalla.

Maistraatit eivät ilmoita ulkomailla asuvien suomalaisten osoitetietoja Suomen ulkomaanedustustoille eli suurlähetystöille, konsulaateille tai näiden toimipisteille, vaan ilmoittamisen tekee kansalainen itse.

2. Henkilötietojen ilmoittaminen Suomen ulkomaanedustustoon kriisitilanteita varten

Kriisitilanteessa avustustoimia nopeuttaa, jos Suomen edustustoilla on toimialueellaan asuvien ja sille matkustavien suomalaisten yhteystiedot. Edustustot pitävät henkilöluetteloa maassa asuvista, tietonsa ilmoittaneista suomalaisista. Henkilötietoja käsitellään aina luottamuksellisesti tietosuojasäännösten ja konsulipalvelulain mukaisesti.

Suomen ulkomaanedustustot eivät ilmoita ulkomailla asuvien suomalaisten osoitetietoja maistraateille Suomeen vaan se on kansalaisen oikeus ja velvollisuus.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 10.2.2011


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot