Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Busan: Järjestöt hallitusten haastajia – ja kumppaneita - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 30.11.2011 | UlkoministeriöSuomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Busan: Järjestöt hallitusten haastajia – ja kumppaneita

”Voidakseen toimia yritykset ja järjestöt tarvitsevat vakaan yhteiskunnan ja toimivan oikeusjärjestelmän – eli täsmälleen saman, mitä kansalaisetkin tarvitsevat”, totesi ministeri Heidi Hautala kansalaisjärjestöjen järjestämässä oheistapahtumassa Busanissa. Toisena kokouspäivänä järjestetyn tilaisuuden teemana oli kansalaisjärjestöjen tekemän kehitysyhteistyön vaikuttavuus ja toimintaympäristö. 

Maina Kiai ja Heidi Hautala, kuva: Pirjo-Liisa HeikkiläPaneeliin myös osallistunut YK:n kokoontumis- ja järjestäytymisvapausraportoija Maina Kiai kommentoi Hautalan puhetta luettelemalla maat, joihin ei ole vielä päässyt. Kuvat: Pirjo-Liisa Heikkilä

Kehitysministeri Heidi Hautala kiitti kansalaisjärjestöjä siitä, että ne ovat alkaneet keskustella työlleen suotuisasta toimintaympäristöstä. Teemasta puhutaan paljon yritysmaailmassa, mutta ennen tätä ei juurikaan muualla.

”Siksi tarvitaan uudenlaisia, esimerkiksi järjestöjen ja yritysmaailman kumppanuuksia, joiden avulla vakaan yhteiskunnan ja oikeusvaltion periaatteita voidaan edistää”, Hautala sanoi.

Keskustelussa Hautala painottikin ihmisoikeuksien ja kehityksen välistä yhteyttä.

”Välillä vaikuttaa siltä, että näiden kahden yhteensopimattomuudesta vallitsee hiljainen yksimielisyys. Siksi hallituksia on patistettava etsimään uusia keinoja, joilla yhdistää asiat”, ministeri totesi.

Hänen mielestään hyvä väline tähän ovat esimerkiksi YK:n ihmisoikeusneuvoston maakohtaiset tarkastelut (UPR), joiden avulla ongelmia voi nostaa esiin. ”Samalla on varottava kaksoisstandardeja, jottemme menetä uskottavuuttamme.”  

Hautala kertoi osallistuvansa itse toukokuussa Suomen määräaikaiskäsittelyyn, jossa on vastattava muiden maiden Suomen ihmisoikeustilannetta koskevaan kritiikkiin. 

Seurantaa tarvitaan

Vaikuttamisen tapoja on monia. Hautalan mielestä ministerien tulisi kiinnittää enemmän huomiota ihmisoikeuspuolustajien tilanteeseen maissa, joissa he vierailevat.

”Tapaan itse aina ulkomaanmatkoillani kansalaisyhteiskunnan edustajia – ja näin tekevät myös esimerkiksi Hillary Clinton ja Catherine Ashton. Lisäksi kysyn kollegoiltani, kutsuvatko nämä YK:n erityisraportoijia maahansa”, Hautala kertoi.

Ihmisoikeuksia voi edistää myös ottamalla ne huomioon vapaakauppa- ja kumppanuussopimuksista neuvoteltaessa. 

Hautala rohkaisi järjestöjä vaatimaan hallituksiaan tilille siitä, että nämä noudattavat sitoumuksiaan. Samalla hän ehdotti, että järjestöt voisivat laatia monitorointimekanismin kansainvälisten sitoumusten seuraamiseksi. Seurattavien asioiden listalle voisivat kuulua esimerkiksi transparenssia seuraavat indeksit, miten oikeuslaitos tulkitsee terrorismilakeja ja miten kansalaisyhteiskuntaa kohdellaan.   

Busanin järjestöpaneeli, kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä

Hautalalle esitettiin paneelissa runsaasti kysymyksiä. Kiinnostusta herättivät muun muassa ehdotus yritysten ja kansalaisjärjestöjen välisistä kumppanuuksista sekä EU:n ihmisoikeuspuolustajia koskevat toimintaohjeet.  

Keskustelussa Hautala onnitteli järjestöjä myös siitä, että ne ovat onnistuneet tekemään itsestään neuvotteluosapuolen Busanissa. Monet maat ovat ottaneet kansalaisjärjestöjen edustajia ja parlamentaarikoita osaksi delegaatioitaan. Ministeri toivoi, että tämä linja jatkuu ja vahvistuu.

Parempaa apua: Busan 29.11.-1.12.2011

 

Tulosta

Päivitetty 30.11.2011


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot