Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Signmark räppäsi kokousväen sydämiin Busanissa - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 2.12.2011 | UlkoministeriöSuomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Signmark räppäsi kokousväen sydämiin Busanissa

"Vammaisten tulee olla osa yhteiskunnan valtavirtaa", viestitti viittomakielinen räppäri Signmark Busanin kokousväelle torstaina.

Signmark ja Brandon, kuva: Pirjo-Liisa HeikkiläSignmark ja Brandon räppäsivät Busanin kehitysavun tuloksellisuutta käsittelevässä kokouksessa Busanissa 1.12.2011. Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä

Tylsän näköisessä, kolme päivää lämmenneessä kokoushuoneessa Busanin Bexco-konferenssikeskuksessa lämpötila nousi entisestään, kun viittomakielinen räppäri Signmark astui lavalle. Marko Vuoriheimo, alias Signmark, osallistui Busanin kokouksen vammaisten osallisuutta koskevaan sivutapahtumaan.

“Vammaisten tulee olla osa yhteiskunnan valtavirtaa. Haluan omalla esimerkilläni näyttää, mikä on mahdollista”, Signmark sanoi. “Uskoin unelmaani. Yhdistin kaksi asiaa, joita pidettiin mahdottomina. Olen kuuro, mutta halusin jo pienestä pojasta asti esittää musiikkia. Sitä pidettiin hulluna.”

Unelmasta tuli kuitenkin totta. Signmark on ensimmäinen viittomakielinen muusikko, joka on tehnyt levytyssopimuksen Warner Musicin kanssa.

Marko Vuoriheimo on ulkoministeriön vammaisten oikeuksien erityisedustaja. Vuoriheimo uskoo, että vammaisten osallistaminen auttaa vähentämään ennakkoluuloja ja pelkoja erilaisuutta kohtaan. “Median avulla voimme hälventää ennakkokäsityksiä. Kun lapset näkevät televisiossa vammaisia ihmisiä tekemässä tavallisia asioita, se vaikuttaa”, sanoo opettajan koulutuksen hankkinut Vuoriheimo.

Vammaisten oikeuksien edistäminen ei saa jäädä kokoushuoneisiin

Kehitysministeri Heidi Hautala kiitteli Signmarkia sivutapahtuman paneelissa. “Signmark on loistava esimerkki siitä, että olemalla aktiivinen voi voimaannuttaa myös muita. Vammaiset ovat itse parhaita toimijoita. Heidät tulee pitää mukana toiminnassa”, Hautala totesi.

Ministeri kertoi nähneensä matkoillaan, kuinka suuria saavutuksia voidaan saada aikaan pienelläkin panoksella. “Kansalaisjärjestöt tekevät Afrikassa ja muullakin hienoa työtä.” Peräti 80 prosenttia maailman vammaisista asuu kehitysmaissa.

Panelistit William Rowland, Heidi Hautala ja Hyungshik Kim räppäsivät Signmarkin esityksen mukana. Kuva: Pirjo-Liisa HeikkiläPanelistit William Rowland, Heidi Hautala ja Hyungshik Kim räppäsivät Signmarkin esityksen mukana. Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä

Vammaisten ihmisten oikeuksien edistäminen ja tasavertaisten osallistumismahdollisuuksien edistäminen on yksi Suomen ihmisoikeuspolitiikan painopisteistä ja kehitysyhteistyön läpileikkaavista tavoitteista. Signmarkin työ on raikas uutuus niiden toimien joukossa, joilla Suomi pyrkii edistämään ihmisoikeuksia ulkopolitiikassaan.

Viittomakielinen räppäri tavoittelee esiintymisillään päättäjiä ja mediaa laajempaa yleisöä. Hän vie viestiä eteenpäin konserteissa ja seminaareissa, joihin kutsutaan muun muassa kansalaisjärjestöjen edustajia.

Signmark muistutti paneeliin osallistunutta yleisöä, että vammaisten oikeuksien edistäminen ei saa jää seminaarihuoneisiin vaan työtä on jatkettava myös – ja etenkin – kokoustilojen ulkopuolella.

Parempaa apua: Busan 29.11.-1.12.2011

 

Tulosta

Päivitetty 2.12.2011


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot