Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Vuoden 2012 Millennium-teknologiapalkinnot kantasolututkijalle sekä avoimen lähdekoodin kehittäjälle - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 23.4.2012 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Vuoden 2012 Millennium-teknologiapalkinnot kantasolututkijalle sekä avoimen lähdekoodin kehittäjälle

Tekniikan Akatemia on julkistanut vuoden 2012 kansainvälisen Millennium -teknologiapalkinnon saajat. He ovat Linus Torvalds ja professori Shinya Yamanaka, jotka molemmat palkitaan huomattavista teknologisista innovaatioista alallaan. Palkittavia juhlitaan Helsingissä kesäkuun 13. päivä, jolloin julkistetaan myös tämän vuoden pääpalkinnon voittaja. Palkintosumma on yli miljoona euroa.

Linus Torvalds, Suomi/ USA

Linus Thorvalds. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski.Linus Thorvalds. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski.

Torvalds palkitaan uuden avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmän kehittämisestä, joka johti laajalti käytettyyn Linuxin kernelin eli käyttöjärjestelmän ydinohjelman syntyyn. Linuxin vapaa saatavuus verkossa käynnisti nopean ketjureaktion käyttäjien kehittäessä sitä yhä paremmaksi. Kehitystyö on tähän mennessä vastannut noin 73 000 miestyövuotta. Nyt miljoonat tietokoneet, älypuhelimet ja digitaaliset videotallentimet, kuten Tivo, käyttävät Linuxia. Linus Torvaldsin saavutukset ovat vaikuttaneet paljon jaettujen ohjelmistojen kehitykseen, verkostoitumiseen yleensä sekä verkon avoimuuteen ja saatavuuteen miljoonille, ellei miljardeille ihmisille.

”Ohjelmistot ovat tämän päivän yhteiskunnassa niin tärkeitä, että niitä on kehitettävä avoimien lähdekoodien avulla. Linuxin todellinen merkitys on siinä, että ihmiset ja yritykset voivat vapaasti rakentaa sen päälle omia ohjelmiaan. Olemme lopulta pääsemässä vaiheeseen, jossa tieto on vain tietoa, eikä meillä enää ole toisistaan erillisiä viestintäkanavia tiedon eri muodoille”, sanooTorvalds.

Professori Shinya Yamanaka, Japani

Yamanaka palkitaan ansioistaan kantasolututkijana, joka kehitti uuden menetelmän tuottaa erittäin monikykyisiä kantasoluja (iPS-kantasoluja) käyttämättä alkion kantasoluja. Yamanakan menetelmiä käyttävät tutkijat etenevät nyt kaikkialla maailmassa ripeästi mm. lääkkeiden testaukseen ja bioteknologiaan liittyvässä tutkimuksessa. Uuden tekniikan avulla voidaan ehkä jonakin päivänä onnistua kasvattamaan uusia kudoksia tai hoitamaan vakavia sairauksia, kuten syöpää, diabetesta tai Alzheimerin tautia. Yamanakaa arvostetaan erityisesti työstään eettisesti kestävien menetelmien kehittäjänä.

Shinya Yamanaka. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski.Shinya Yamanaka. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski.

”21. vuosisadalla biolääketiede etenee paljon nopeammin kuin aiemmin ja potilaille henkilökohtaisesti räätälöity lääketiede tulee saataville jo lähitulevaisuudessa. iPS-kantasoluista erilaistettujen solujen avulla voidaan mahdollisesti hoitaa sirppisoluanemiaa ja selkäydinvammoja. Suunnitteilla on jo muutaman vuoden kuluttua tehdä kliinisiä kokeita muutamilla potilailla, joilla on ikääntymiseen liittyvä verkkokalvon rappeuma”, professori Yamanaka kertoo.

”Tavoitteenani on seuraavan kymmenen vuoden aikana mm. kehittää iPS-kantasolutekniikan avulla uusia lääkkeitä vakaviin sairauksiin sekä suorittaa kliinisiä kokeita potilailla, joilla on Parkinsonin tauti, diabetes tai verisairaus.”

Kansainvälisellä palkintolautakunnalla on laaja teknologian tuntemus

Joka toinen vuosi jaettava Millennium-teknologiapalkinto on Suomen kunnianosoitus ihmisten elämänlaatua parantaville teknologisille innovaatioille. Palkinnon myöntää riippumaton säätiö Tekniikan Akatemia, joka on perustettu vuonna 2002 yhteistyössä suomalaisen elinkeinoelämän ja valtiollisten toimijoiden kanssa. Millennium-teknologiapalkinnon saajat valitsee säätiön hallitus kansainvälisen palkintolautakunnan suositusten pohjalta.

Kansainvälinen palkintolautakunta muodostuu ansioituneista suomalaisista ja kansainvälisistä tutkijoista ja teknologian asiantuntijoista ja heidän tehtävänään on arvioida perusteellisesti Millennium-teknologiapalkinnon saajiksi ehdotetut henkilöt. Lopullisen päätöksen palkittavista ja palkintosummasta tekee Tekniikan Akatemian hallitus kansainvälisen valintalautakunnan esitysten pohjalta.

Vuoden 2012 palkinnot jaetaan ja pääpalkinnon saaja julkistetaan juhlavassa palkintojenjakotilaisuudessa Kansallisoopperassa Helsingissä 13.6.2012.

Tekniikan Akatemian toimitusjohtaja Ainomaija Haarla kommentoi valintaa näin: "Meillä oli useita erinomaisia palkinnon arvoisia ehdokkaita, mutta lopulta valitsimme nämä kaksi ehdokasta, jotka ovat vaikuttaneet suunnattoman paljon informaatioteknologian kehitykseen ja kantasolututkimukseen. Toivon, että tämä palkinto osaltaan lisää näiden poikkeuksellisten tutkijoiden arvostusta ja heidän kehittämiensä teknologioiden tunnettuutta. Näistä kahdesta miehestä varmasti puhutaan myös tulevina vuosisatoina.”

Tulosta

Päivitetty 23.4.2012


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot