Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Unescon teknisen ja ammatillisen koulutuksen (TVET) kolmas maailmankonferenssi ”Building Skills for Work and Life” Shanghaissa 14.–16.5.2012 - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 15.5.2012 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Unescon teknisen ja ammatillisen koulutuksen (TVET) kolmas maailmankonferenssi ”Building Skills for Work and Life” Shanghaissa 14.–16.5.2012

Teknisen ja ammatillisen koulutuksen (TVET) kolmas maailmankonferenssi polkaistiin käyntiin Shanghaissa Kiinassa 14.5.2012. Kolmipäiväisen konferenssin avajaistilaisuudessa puhunut Unescon pääjohtaja Irina Bokova vaati uudenlaista visiota ammatilliselle koulutukselle, jonka tulisi olla työmarkkinoiden kannalta relevanttia, vastata henkilökohtaisiin ja sosiaalisiin tarpeisiin sekä edistää rauhaa ja kestävää kehitystä.

Pääjohtaja Bokovan mukaan uudenlaisen teknisen ja ammatillisen koulutuksen täytyy tähdätä pidemmälle kuin vain tiettyjen ammatillisten erityistaitojen hankkimiseen. Sen täytyy myös varustaa nuoret ja aikuiset työtä ja elämää varten tarvittavilla tiedoilla, työvälineillä ja asenteilla ja olla kaikkien saatavilla ympäristöstä ja sukupuolesta riippumatta. Ammatillisen ja teknisen koulutuksen uudistaminen tähän suuntaan on välttämätöntä fiksulle ja vihreälle kasvulle. Sen avulla voidaan rakentaa uusia kestävän kehityksen malleja sekä inklusiivisia ja oikeudenmukaisia yhteiskuntia.

Unesco järjestää Shanghain teknisen ja ammatillisen koulutuksen kolmannen maailmankonferenssin yhteistyössä Kansainvälisen työjärjestön (ILO), Maailmanpankin, Aasian kehityspankin, OECD:n, Maailman terveysjärjestön (WHC) ja Euroopan koulutussäätiön (European Training Foundation ETF) kanssa. Konferenssissa on yli 800 osanottajaa, näiden joukossa 117 valtiota, 40 ministeriä sekä lukemattomia kansalaisjärjestöjä, teollisuusjohtajia ja yrittäjiä. Konferenssin tarkoituksena on pohtia kuinka ammatillisen ja teknisen koulutuksen järjestelmiä voidaan vahvistaa ja laajentaa nykyisessä epävarmojen ja jatkuvasti muuttuvien työmarkkinoiden, korkean työttömyyden, vähenevien luonnonvarojen, ympäristöongelmien, ilmastonmuutoksen ja nopean väestönkasvun tilanteessa.

TVET – maailmankonferenssin isäntämaa Kiina panostaa vahvasti tekniseen ja ammatilliseen koulutukseen. Joka vuosi 150 miljoonaa kiinalaista saa ammatillista koulutusta ja ammattiopintonsa loppuun suorittaneiden työllistymisprosentti on yli 95 %. Kiina priorisoi teknistä ja ammatillista koulutusta pitäen sitä teollisuustuotannon nousun, alueellisen talouskasvun, kulttuurisen hyvinvoinnin ja elintason paranemisen kulmakivenä. Kiina aikoo rakentaa kansainvälisellä tasolla modernin teknisen ja ammatillisen koulutuksen järjestelmän, joka on relevantti, yhdistävä ja moniulotteinen.

Linkkejä:

Third International Congress on TVET

Tamperelaisopiskelija ratkaisisi nuorisotyöttömyyden vartissa

 

 

Tulosta

Päivitetty 21.5.2012


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot