Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Unescon maailmanlaajuinen kumppanuushanke toimii tyttöjen ja naisten koulutuksen edistämiseksi - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 24.5.2012 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Unescon maailmanlaajuinen kumppanuushanke toimii tyttöjen ja naisten koulutuksen edistämiseksi

 Unescon päämajassa vietetään perjantaina 25.5.2012 Tyttöjen ja naisten koulutuksen maailmanlaajuisen kumppanuushankkeen (UNESCO’s Global Partnership for Girls’ and Women’s Education) ensimmäistä vuosipäivää. Myös Nokia tukee Unescon ponnisteluja naisten ja tyttöjen koulutuksen edistämiseksi.

Tyttöluokka IntiassaUnescon päämajassa vietetään perjantaina 25.5.2012 Tyttöjen ja naisten koulutuksen maailmanlaajuisen kumppanuushankkeen (UNESCO’s Global Partnership for Girls’ and Women’s Education) ensimmäistä vuosipäivää. Muiden muassa UN Womenin pääjohtaja Michelle Bachelet ja Alankomaiden prinsessa Laurentien saapuvat paikalle tarkastelemaan Unescon pääjohtaja Irina Bokovan kanssa hankkeen ensimmäisen vuoden saavutuksia. Tilaisuus järjestetään paneelikeskustelun muodossa, ja siihen osallistuu monia kumppanuushankkeen korkea-arvoisia jäseniä, kuten Tšadin opetusministeri Faïchou Etienne.

Maailmanlaajuinen kumppanuushanke laitettiin alulle vuonna 2011, vakuuttuneena siitä, että tyttöjen ja naisten koulutusta lisäämällä voidaan katkaista köyhyyden kierre ja lisätä globaalia oikeudenmukaisuutta. Haaste on huolestuttavan suuri: 508 miljoonaa maailman 792 lukutaidottomasta aikuisesta on naisia. Vaikka lukutaidottomien aikuisten määrä vähenee maailmanlaajuisesti, lukutaidottomien naisten osuus on säilynyt 64 prosentissa. Kumppanuushanke keskittyy etenkin toisen asteen koulutuksen parantamiseen ja aikuisten lukutaidon lisäämiseen ja sen alueellinen prioriteetti on Afrikka.

Kuluneen 12 kuukauden aikana Afrikassa on aloitettu monia projekteja. Esimerkiksi Senegalissa Procter & Gamblen rahoittaman ohjelman myötä on avattu 160 uutta luokkahuonetta seitsemällä alueella ja koulutettu 100 opettajaa opettamaan juuri naisia. Packard Foundation –säätiön rahoittama projekti taas toimii 13 etiopialaisessa ja 15 tansanialaisessa koulussa. Projektin avulla halutaan estää tyttöjen koulukeskeytykset. Keniassa ja Lesothossa sen sijaan Varkey GEMS Foundation –säätiö tekee yhteistyötä Unescon kanssa sukupuolisensitiivisen opettajakoulutuksen järjestämiseksi. Projektin tarkoitus on rohkaista tyttöjä menemään kouluun ja lisätä heidän osallistumistaan matematiikan, tieteen ja teknologian opiskeluun.

Nokian kännyköitäMyös Nokia tukee Unescon ponnisteluja naisten ja tyttöjen koulutuksen edistämiseksi. Unesco ja Nokia solmivat vuonna 2010 kolmevuotisen sopimuksen, jonka mukaisesti Nokia lahjoittaa hankkeeseen kuuluviin projekteihin 5-10 miljoonaa dollaria. Ensimmäisessä vaiheessa kartoitetaan, kuinka mobiiliteknologiaa voidaan hyödyntää Koulutus kaikille –ohjelmassa. Sopimuksen toisessa vaiheessa mobiiliteknologiaa hyödynnetään opettajien kouluttamisessa ja henkilöstökapasiteettien rakentamisessa. Sopimuksen kolmas osa kattaa sellaisten uusien mobiilisovellusten kehittämisen, joilla on koulutuksellista potentiaalia. Pääjohtaja Bokovan mukaan mobiiliteknologian avulla voidaan helpottaa tietoon pääsyä ja rikastuttaa oppimisympäristöjä.

Samanaikaisesti tyttöjen ja naisten koulutusta ja lukutaitoa edistävän kumppanuuden kanssa, toimintaansa jatkaa myös Unescon perustama korkean tason paneeli « High Level Panel on Girls’ and Women’s Education for Empowerment and Gender Equality », jonka tarkoituksena on lisätä maailmanlaajuista kannatusta ja toimia globaalina omatuntona tyttöjen ja naisten aseman parantamiseksi. Paneeliin kuuluu johtavia tasa-arvon puolustajia eri maiden hallituksista, monenkeskisistä järjestöistä, kansalaisyhteiskunnasta ja yksityissektorilta. Suomesta korkean tason paneelissa ovat Presidentti Tarja Halonen ja Nokian yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Esko Aho.

Kumppanuushankkeen ensimmäisenä vuosipäivänä tarkastellaan vuoden aikana toteutuneita projekteja sekä muita saavutuksia, ja etsitään tapoja parantaa toimintaa ja vahvistaa kumppanuussuhdetta entisestään.

Linkkejä:

One year after the launch of the Global Partnership on Girls’ and Women’s Education: facts and figures

Michelle Bachelet and Princess Laurentien of the Netherlands to attend anniversary of UNESCO’s Global Partnership for Girls’ and Women’s education

UNESCO and Nokia sign partnership to use mobile technologies to further goals of Education For All

Tulosta

Päivitetty 25.5.2012


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot