Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Unescon Koulutus kaikille -seurantaraportti 2012: toisen asteen koulutuksella nuorisotyöttömyyttä torjumaan - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

 • Permanent Delegation of Finland to the OECD
  Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
 • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
  Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 17.10.2012 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Unescon Koulutus kaikille -seurantaraportti 2012: toisen asteen koulutuksella nuorisotyöttömyyttä torjumaan

Nuorisotyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat uhka yhteiskuntien rauhanomaiselle kehitykselle, varoittaa Pariisissa 16. lokakuuta julkistettu YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon Koulutus kaikille -seurantaraportti. Samalla hukataan merkittävä pääoma, jota kehittyvät valtiot tarvitsevat talouskasvuun.

Vuonna 2010 joka kuudes ihminen oli 15-24-vuotias. Samaan aikaan

 • joka kahdeksas nuori on työtön
 • nuori on työtön kolme kertaa todennäköisemmin kuin aikuinen
 • joka neljäs työssä käyvä nuori ansaitsee alle 1,25 dollaria päivässä
 • viidesosa kehitysmaiden nuorista ei ole käynyt peruskoulua loppuun
 • 60 prosenttia Afrikan väestöstä on alle 25-vuotiaita.

Työelämätaidot ja työllistävä koulutus ovat kehityshaasteita, joita Suomen hallituksen kehityspoliittinen ohjelma korostaa. Suomi on sitoutunut Koulutus kaikille -prosessiin ja edistää sen tavoitteita sekä kahdenvälisessä että monenkeskisessä yhteistyössään. Tällä hetkellä Suomi tukee opetuksen kehittämistä erityisesti Etiopiassa, Mosambikissa, Nepalissa, Kosovossa, Zimbabwessa ja Haitissa. Esimerkiksi Nepalin kehitysyhteistyössä erityiseksi kehittämiskohteeksi on nostettu juuri nuorison työelämätaidot.

Vuonna 2011 maailmassa oli 29 miljoonaa työpaikkaa vähemmän kuin ennen talouskriisiä. Ensimmäisinä työttömiksi jäävät ne, joilla ei ole koulutusta. Kouluttamattomat päätyvät myös koulutettuja todennäköisemmin köyhyyskierteeseen ja alipalkattuun, usein terveydelle haitalliseen työhön.

Nuorisotyöttömyyttä vastaan kamppailtaessa työpaikkojen luominen ei riitä, jollei nuorilla ole työn edellyttämiä luku-, kirjoitus- ja laskutaitoja. Ne vaativat vähintään peruskoulun yläastetta vastaavan koulutustason – Unescon mukaan kaikille tulisi taata pääsy sille tasolle vuoteen 2030 mennessä. Työllistymistä edistävät taidot ovat erityisen tärkeitä tytöille ja naisille. Esimerkiksi Pakistanissa hyvän lukutaidon omaava nainen voi odottaa ansaitsevansa 95 prosenttia lukutaidotonta sisartaan enemmän.

Tällä hetkellä 71 miljoonaa yläkouluikäistä lasta ja nuorta on koulutuksen ulkopuolella. Alhaisen tulotason maissa 52 prosenttia lapsista ja nuorista aloittaa yläkoulun, Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vain 40 prosenttia. Ammatilliseen koulutukseen osallistuminen on vuodesta 2000 pysynyt vaatimattomassa 11 prosentissa kaikista toisen asteen opinnot aloittaneista.

Unescon seurantaraportti kehottaa työllistymistä edistävien taitojen lisäämiseksi

 • poistamaan peruskoulun yläasteelle siirtymisen esteet, kuten kustannukset kotitalouksille
 • kehittämään koulutuksen työelämälähtöisyyttä ja luomaan kansallisia ohjelmia työelämätaitojen kehittämiseen matala- ja keskitulotason maissa
 • luomaan joustavia opintopolkuja myös koulun keskeyttäneille: köyhimmissä maissa jopa 40 prosenttia jättää perusopetuksen kesken, mutta keskeyttäminen on ongelma myös teollisuusmaissa.

Koulutus kaikille -raportti patistaa rahoittajamaita pitämään lupauksensa ja kattamaan tavoitteiden saavuttamiseen tarvittavan 16 miljardin dollarin vuotuisen rahoitusvajeen. Rahoituksen trendi on tällä hetkellä päinvastainen: opetussektorin kehitysyhteistyömäärärahat laskivat maailmanlaajuisesti 3 prosenttia vuonna 2011 – ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1997.

Koulutus kaikille -prosessiin sitoutui vuonna 2000 164 YK:n jäsenmaata. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon käynnisti syyskuussa maailmanlaajuisen Education First -aloitteen, jolla uudistetaan Koulutus kaikille -sitoumukset.

Unescon seurantaraportti tilastoi huomattavaa edistystä vuodesta 2000. Nykytahdilla jäädään kuitenkin kauas tavoitteesta saada kaikki lapset kouluun vuoteen 2015 mennessä:

 • Peruskoulutuksen ulkopuolella on yhä 61 miljoonaa lasta. Puolet perusopetuksen ulkopuolella olevista lapsista on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
 • Liian monet lapset keskeyttävät koulun ennen perusopetuksen suorittamista. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 10 miljoonaa lasta keskeyttää koulun joka vuosi.
 • Opettajia tarvitaan 5,4 miljoonaa lisää, Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tarve on yli 2 miljoonaa opettajaa. Koulutuksen laatua on parannettava opettajankoulutusta kehittämällä. Esimerkiksi Malissa kaksi vuotta peruskoulua käyneistä 80 prosenttia ei osaa lukea sanaakaan.
 • Alle puolet maailman lapsista osallistuu oppimiskykyä edistävään varhaiskasvatukseen, köyhimmissä maissa kuudesosa. Aliravitsemus heikentää oppimiskykyä jopa neljäsosalla maailman alle 5-vuotiaista.
 • Maailmassa on yhä 775 miljoonaa luku- ja kirjoitustaidotonta aikuista, joista kaksi kolmasosaa on naisia. Lukutaidottomista 37 prosenttia elää Intiassa.

Aiheesta lisää:

Lisätietoja Suomen opetusalan kehitysyhteistyöstä:
opetusalan neuvonantaja Jussi Karakoski, etunimi.sukunimi@formin.fi , puh. 09 1605 6338

Tulosta

Päivitetty 19.10.2012


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot