Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Kouluun mahtuvat kaikki - Unescolla keskusteltiin miten torjua muslimien syrjintää kouluissa - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 19.11.2012 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Kouluun mahtuvat kaikki - Unescolla keskusteltiin miten torjua muslimien syrjintää kouluissa

Opettajien rooli ja lasten medialukutaito ovat tärkeitä muslimeihin kohdistuvan syrjinnän torjumisessa kouluissa. Näin todettiin Unescon 5. marraskuuta järjestämässä alan ammattilaisille suunnatussa keskustelutilaisuudessa. Viime vuonna Unesco osallistui syrjinnän torjumiseen liittyvän ohjeistuksen laatimiseen kouluttajille (Guidelines for Educators on Countering Intolerance against Muslims). Ohjeet auttavat kouluttajia tunnistamaan syrjinnän merkit ja tarjoavat ehdotuksia siitä, miten syrjintää voi ehkäistä.

Muslimien asemasta ja syrjinnän torjumisesta kouluissa keskusteltiin YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon 5. marraskuuta Pariisissa järjestämässä koulutusalan ammattilaisille suunnatussa kokouksessa.

Unesco, Euroopan neuvosto ja Demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimisto (ODIHR) laativat viime vuonna julkaisun, jossa on ohjeita kouluttajille siitä, miten torjua muslimeihin kohdistuvaa syrjintää kouluissa (Guidelines for Educators on Countering Intolerance against Muslims). Nämä ohjeet auttavat kouluttajia tunnistamaan syrjinnän merkit ja tarjoavat ehdotuksia siitä, miten syrjintää voi ehkäistä. Julkaisun kohderyhmänä ovat opettajat, koulujen hallinnot, opettajakoulutus, päätöksentekijät ja kansalaisjärjestöt, jotka ovat tekemisissä perus- sekä toisen asteen koulutuksessa.

Unescon, Euroopan neuvoston ja ETYJ:in järjestämä kokous tähtäsi näiden ohjeiden edistämiseen. Kokouksessa kuultiin asiantuntijoita ja myös yleisö sai osallistua mielenkiintoiseen ja ajankohtaiseen keskusteluun. Koulutuksella on suuri rooli yhteisymmärryksen ja kunnioituksen lisäämisessä, joten aloitteita on tehty monissa maissa suvaitsevaisuuden ja sosiaalisen yhtenäisyyden lisäämiseksi.

Peruskoululaisia oppitunnilla Pitäjänmäen ala-asteella Helsingissä vuonna 2001 - Alkuperäinen kuvausaika: vuosi 2001. Kuvaaja: Tero Pajukallio.

Keskustelussa käsiteltiin seuraavia teemoja:

  • koulutuksen rooli sosiaalisen yhtenäisyyden kasvattamisessa
  • kokemusten ja opitun jakaminen
  • seuraavat askeleet ohjeiden toimeenpanossa

Asiantuntijat painottivat opettajien roolia

Kouluissa tapahtuvan syrjinnän tunnistamisesta ja ehkäisemisestä puhui akateemikkoja, koulutusalan konsultteja ja kansalaisjärjestöjen edustajia mm. Ranskasta, Britanniasta, Itävallasta, Kanadasta ja Yhdysvalloista. Paitsi koulutuksen keskeisestä roolista, he puhuivat myös median vaikutuksesta ihmisten ja varsinkin lasten mielikuviin islamista. Medianlukutaitoa pitäisikin opettaa kouluissa enemmän.

Barbara Unterlerchner Itävallasta toimii ZARA-järjestössä kouluttajana syrjintää ja rasismia vastaan. Hän käyttää kouluissa interaktiivisia harjoituksia yrittäen niiden avulla katkaista rasismia ja syrjintää ruokkivat mekanismit. Brigitte Ernst Cremer, projektijohtaja Zurichin kantonin kouluhallinnosta Sveitsistä puolestaan korosti opettajien suurta roolia syrjinnän ehkäisemisessä. Myös syrjinnän tunnistamisessa opettajien täytyy olla perillä siitä mitä luokassa tapahtuu ja saada hyvä kontakti oppilaisiin tarkkailemalla ja kuuntelemalla.  

Tulosta

Päivitetty 19.11.2012


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot