Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Presidentti Tarja Halonen puhui tyttöjen koulutuksen puolesta Unescossa - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 11.12.2012 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Presidentti Tarja Halonen puhui tyttöjen koulutuksen puolesta Unescossa 

Presidentti Tarja Halonen osallistui tyttöjen koulutusta edistävään korkean tason tapahtumaan Unescon päämajassa 10. joulukuuta Pariisissa. YK:n kasvatus-, tiede ja kulttuurijärjestö Unesco ja Pakistanin hallitus olivat järjestäneet tapahtuman, jossa kannustettiin maailman maita poistamaan kaikki esteet tyttöjen oikeudelle osallistua koulutukseen. Tapahtumassa annettiin tunnustusta erityisesti pakistanilaistyttö Malala Yousafzaille, joka on ponnistellut tyttöjen kouluun pääsyn hyväksi.

Lokakuussa 14-vuotiasta Malalaa ammuttiin, kun hän oli matkalla kouluun kotiseudullaan Pakistanissa. Monissa maissa tyttöjen oikeus koulutukseen ei ole vielä itsestäänselvyys. Malala oli pitkään puhunut tyttöjen oikeudesta koulutukseen ja kirjoittanut blogia tyttöjen koulutuksen kannustamiseksi. Hänen tapauksensa on äärimmäinen osoitus tyttöihin kohdistuvasta syrjinnästä ja väkivallasta.

Presidentti Halonen korosti puheenvuorossaan tyttöjen oikeutta koulutukseen. Koulutus on ihmisoikeus. Tyttöjen koulutus hyödyttää koko yhteiskuntaa sekä taloudellista ja kestävää kehitystä. Halonen korosti, että esteet tyttöjen pääsylle koulutukseen tulisi poistaa nopeasti. Hän korosti, että on tärkeää luoda turvalliset edellytykset koulunkäynnille, niin tytöille kuin pojille. Lisäksi hän painotti koulutuksen laatua ja myös opettajien koulutuksen tärkeyttä.

Suomi tukee Unescon työtä maailmanlaajuisessa Koulutus kaikille -prosessissa. Unesco antaa kehitysmaille mm. asiantuntija-apua koulutuksen ja sen hallinnon edistämisessä.

Erityisesti kehitysmaissa tytöt jäävät usein koulutuksen ulkopuolelle köyhyydestä, konflikteista, avioliittoon pakottamisesta, aikaisista raskauksista sekä väkivallasta johtuvista syistä. Kouluun pääsyä voi vaikeuttaa myös syrjintä lainsäädännössä ja koulutuspolitiikassa sekä vaarallinen oppimisympäristö.

Unescon kanssa yhteistyössä järjestettävässä tapahtumassa Pakistan toivoi kansainvälisen yhteisön ottavan osaa tyttöjen koulutuksen edistämiseen. Tapahtuman osallistujat korostivat, että tyttöjen koulutus ei ole vain moraalinen ja poliittinen velvoite, vaan se on myös paras sijoitus mitä voidaan tehdä kestävän kehityksen ja rauhan saavuttamiseksi.

Unescon pääjohtaja Irina Bokovan ja Pakistanin presidentti Asil Ali Zardarin vetämään tapahtumaan osallistuivat presidentti Halosen lisäksi mm. Ranskan pääministeri Jean-Marc Ayraut, Britannian entinen pääministeri Gordon Brown, joka toimii YK:n koulutuksen erityislähettiläänä, YK:n naisjärjestön pääjohtaja Michelle Bachelet sekä useiden maiden opetusministereitä. Tapahtumassa kuultiin myös koululaisten ja opiskelijoiden puheenvuoroja.

Anne Huhtamäki

Tulosta

Päivitetty 11.12.2012


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot