Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Ministeri Arhinmäki Unescon yleiskokouksessa: kulttuuri sisällytettävä YK:n post-2015 kehitysagendalle - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 12.11.2013 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

OKM:n tiedote 7.11.2013

HETI JULKAISTAVISSA

Ministeri Arhinmäki Unescon yleiskokouksessa: kulttuuri sisällytettävä YK:n post-2015 kehitysagendalle

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki johti Suomen valtuuskuntaa YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon yleiskokouksessa Pariisissa 6.-7. marraskuuta. Puheenvuoroissaan Arhinmäki painotti Unescon toiminta-alojen olevan kestävän kehityksen keskiössä. 

”YK:n vuosituhattavoitteilla luotiin globaalille kehitykselle vähimmäisraamit vuonna 2000. Uuden kehitysagendan on oltava yleismaailmallinen ja sen tulee keskittyä epätasa-arvon purkamiseen niin maiden välillä kuin niiden sisälläkin”: Näin vetosi ministeri Arhinmäki yleiskokouksen korkean tason Leaders’ Forumissa, johon ministeri osallistui yli 50 muun maan ministerin kanssa 6. marraskuuta. Tilaisuus keskittyi Unescon rooliin YK:n vuosituhattavoitteiden jälkeisen YK:n post-2015 -agendan valmistelussa.

Suomi tukee Unescon pääjohtaja Bokovan uudelleenvalintaa ja antaa täyden tukensa Unescon toiminnan uudistamiselle, jolla pyritään lisäämään keskittymistä olennaisimpiin mandaatin mukaisiin kysymyksiin. Eritoten koulutus sekä sananvapaus ja tietoon pääsy ovat edellytyksiä tavoitteiden saavuttamiselle, Arhinmäki korosti. Sosiaalisen ja yhteiskunnallisen kestävyyden on saatava sekä YK:n että Unescon toiminnassa uutta painoarvoa.

”Kulttuuri on keskeinen osa ihmisyyttä - sitä, mitä olemme. Kulttuurin perustavanlaatuista merkitystä kehityksessä tulee huomioida yleismaailmallisesta post-2015 agendasta päätettäessä”, Arhinmäki painotti. Kulttuuri on monella tapaa yhteydessä köyhyyden lieventämiseen. Unescolla on merkittävä rooli kulttuurisen moninaisuuden edistämisessä ja kulttuuriperinnön säilyttämisessä. Tämä on kaikkien jäsenmaiden yhteinen asia.

Arhinmäki vetosi torstaina 7. marraskuuta alkaneessa täysistunnon pääpuheessaan nuorten aseman parantamiseen. Mikäli nuorten työllisyyttä ja yhteiskunnan rakentamiseen osallistumisen mahdollisuuksia ei paranneta, ei kestävää kehitystä voida saavuttaa. Elinikäisen oppimisen mahdollisuuksien tarjoaminen ja koulutuksen laadusta huolehtiminen ovat keskeinen osa haasteeseen tarttumista. Suomi tukee näitä ponnisteluja.

Arhinmäki tapasi yleiskokouksen puheenjohtajaksi valitun Kiinan varaopetusministerin Ping Haon, jonka kanssa keskusteltiin mm. kulttuurin kokonaisvaltaisesta merkityksestä kehitykselle. Kiina on painokkaasti puhunut kulttuurin painoarvon lisäämisen puolesta kestävästä kehityksestä keskusteltaessa.

Arhinmäellä oli yleiskokouksessa lukuisia kahdenvälisiä tapaamisia. Keskusteluja käytiin mm. Indonesian opetus- ja kulttuuriministerin, Tunisian kulttuuriministerin sekä Arabiemiraattien ja Libyan opetusministereiden kanssa. Erillinen tapaaminen järjestettiin kaikkien Pohjoismaiden ministereiden kesken. Heidän kanssaan Arhinmäki myös isännöi yhteisen vastaanoton 6. marraskuuta.

Ministeri Arhinmäki piti kaikissa tilaisuuksissa esillä Suomen ehdokkuutta Unescon maailmanperintökomiteaan vuosiksi 2014–2017. Komiteavaalit käydään Pariisissa maailmanperintösopimuksen osapuolten yleisistunnossa 19.-21.11.

Lisätietoja yleiskokouksesta:

- kulttuuriasiainneuvos Zabrina Holmström, opetus- ja kulttuuriministeriö, puh. 0295 30114, Gsm 040-768 1284

- ministerineuvos Anne Huhtamäki, Suomen pysyvä edustusto, puh. +33-1-4568 3432, Gsm +33 777466271 

http://www.unesco.org/new/en/general-conference/

https://www.facebook.com/unesco

https://twitter.com/unesco/

http://www.youtube.com/user/unesco

Tulosta

Päivitetty 12.11.2013


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot