Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Opetusministeri Kiuru kommentoi PISA-tutkimuksen tuloksia: oppimisen halu on löydettävä uudelleen - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 3.12.2013 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Opetusministeri Kiuru kommentoi OECD:n PISA-tutkimuksen tuloksia: oppimisen halu on löydettävä uudelleen

Opetusministeri Kiuru kommentoi 3.12. Valtioneuvoston linnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa OECD:n PISA 2012 -tutkimusta, jonka mukaan Suomen oppimistulokset ovat selkeästi heikentyneet vuoden 2003 PISA-tutkimuksen tasosta. Ministeri muistutti, että olemme edelleen OECD:n ja Euroopan parhaimmistoa sekä Pohjoismaiden ykkönen, mutta painotti, että vuosia kestänyt osaamisen heikkenevä trendi on saatava pysähtymään ja muuttumaan positiiviseksi. Hänen mukaansa nyt tässä tilanteessa Suomessa tulee päättää, ollaanko valmiit kehittämään koulujärjestelmämme perinteisiä vahvuuksia, joiden osalta tutkimuksen mukaan on tapahtunut vakava notkahdus. Tasa-arvon heikkenemistä hän piti erityisen suurena ongelmana.

Opetusministeri Kiurun mukaan on käynnistettävä välittömästi laajapohjainen perusopetuksen uudistamistyö, jonka tulee olla parlamentaarisesti johdettu ja jonka työhön yhteiskunnan eri osapuolet voivat osallistua. Työhön kytketään vahvasti kansallinen ja kansainvälinen tutkimus, jonka tuella erityisesti etsitään keinoja koulujen pedagogisten toimintamallien ja oppimisympäristöjen kehittämiselle. Esille on nostettava myös maakunnalliset erot, jotka paljastavat erityisiä puutteita koulutuksellisen tasa-arvon toteutumiseksi. Esimerkkinä hän mainitsi pohjoisen pojat, joiden tulokset ovat erityisesti heikentyneet. Ministeri totesi, että suurimpia haasteita on oppimis- ja opiskeluhalun herättäminen. Tällä hetkellä halu näyttää olevan kateissa, joka on hyvin kohtalokasta, koska opiskelumotivaatiolla on ratkaiseva yhteys oppimistuloksiin.

Opetusministeri Kiuru linkittää perusopetuksen kehittämistyön tulevaisuusselonteko- ja opetussuunnitelmaprosessiin. Opettajankoulutus on saatava uudistumaan siten, että koulut toimintaympäristönä ottavat entistä paremmin huomioon oppilaiden tarpeita ja kehittyvät kiinnostavaksi paikoiksi. Tavoitteiksi hän asetti, että vuoden 2014 lopulla käynnistyvät uudet toimet tilanteen parantamiseksi, kehittämistyön linjaukset näkyvät vuonna 2015 laadittavassa hallitusohjelmassa ja vuonna 2016 voimaantulevissa uusissa opetussuunnitelmissa.

Teksti ja lisätiedot: opetusneuvos Kirsi Lindroos

Tulosta

Päivitetty 3.12.2013


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot