Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

UNESCO Mobile Learning Week 2014 – mobiiliteknologia opettajien apuna - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 27.3.2014 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

UNESCO Mobile Learning Week 2014 – mobiiliteknologia opettajien apuna

Maailmanlaajuisten koulutustavoitteiden saavuttamista uhkaa sekä pula opettajista että epätasaisuus opetuksen laadussa. Lisäksi kehitysmaissa luku- ja kirjoitustaidon oppimisen esteenä on myös pula luettavista materiaaleista. Toisaalta kehitysmaissa jo lähes jokaisella on käytössään edullinen matkapuhelin. Voisivatko matkapuhelimet ja dataverkot muuttaa lukemaan oppimisen niukat resurssit runsaiksi mahdollisuuksiksi? YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon Mobile Learning Week kokoontui pohtimaan mobiiliteknologioiden soveltamista opetuksessa, ja mukana tapahtumassa oli myös suomalaista osaamista.

Kohteena nyt opettajat

Pariisissa 17.–21.2.2014 kolmatta kertaa järjestetyn Unescon, Nokian ja muiden yhteistyökumppanien Mobile Learning Week -tapahtuman teemana oli tänä vuonna opettajat sekä erityisesti kuinka mobiiliteknologiat voivat tukea opetusta parempien oppimistulosten saavuttamiseksi. Helppokäyttöiset ja edulliset mobiililaitteet – kännykät, tabletit ja kannettavat tietokoneet – ovat viimeisen vuosikymmenen aikana levinneet kaikkialle maailmassa. Matkapuhelimet ja muut mobiililaitteet voivat näin tarjota suurille joukoille ennennäkemättömän pääsyn tekstien ääreen. Mobiiliteknologian potentiaali koulutuksessa on valtava, etenkin alueilla, joissa perinteisistä koulutuksen resursseista on pulaa.

Ensimmäisen asteen koulutuksen takaamiseksi maailmanlaajuisesti on Unescon mukaan vuoteen 2015 mennessä palkattava 6,8 miljoonaa opettajaa: 1,7 miljoonaa täyttämään uudet paikat, ja 5,1 miljoonaa virastaan pois siirtyvien opettajien tilalle. Pula koulutetuista opettajista on akuutein alueilla, joille tarvitaan sekä enemmän että laadukkaampaa opetusta. Nykyään OECD-maissa yhden opettajan vastuulla on keskimäärin 21 oppilasta, kun taas esimerkiksi Keski-Afrikan tasavallassa vastaava luku on nelinkertainen, 84 oppilasta per opettaja. Opettajapulaan yhdistyy myös huoli opetuksen laadusta. Pelkästään pääsy kouluun ei kuitenkaan ole varma tae perustaitojen oppimisesta – Unescon tutkimusten mukaan jopa 250 miljoonaa lasta on yhä luku- ja kirjoitustaidottomia vielä neljän vuoden koulunkäynnin jälkeen.

Unescon Mobile Learning Week keskittyi siksi tänä vuonna juuri opettajiin. Mobiiliteknologian potentiaali koulutukseen soveltamisessa on valtava, mutta käytännössä muutos on vasta alkamassa. Tulevassa kehityksessä opettajat ovat ratkaisevassa asemassa, sillä erillään opettajista teknologia yksin ei juuri voi parantaa oppimistuloksia. Teemaviikolla keskityttiin ennen kaikkea pohtimaan, kuinka mobiiliteknologia voisi auttaa opettajia toimimaan tehokkaammin, miten teknologian välityksellä opetusta voisi välittää yhä useammille sekä kuinka teknologian avulla opettajia voisi kouluttaa paremman opetuksen saavuttamiseksi.

Nokialla näkyvä rooli

Nokialla oli näkyvä rooli tapahtumassa myös tänä vuonna. Viikon aikana mm. esiteltiin Unescon ja Nokian neljä viimeaikaista mobiilioppimisen pilottihanketta Meksikossa, Nigeriassa, Pakistanissa ja Senegalissa. Lisäksi viikolla julkaistiin alustavat tulokset kahdesta Unescon keväällä 2014 julkaistavasta koulutusraportista, jotka on tuotettu yhteistyössä Nokian ja Worldreaderin kanssa; raportit selvittävät mobiiliteknologian mahdollisuuksia lukutaidottomuuden vähentämiseksi. Ilmeistä oli, ettei teknologia toimi patenttiratkaisuna kaikkiin koulutuksen haasteisiin, ja että esimerkiksi infrastruktuurin tasossa on vielä paljon parannettavaa. Toisaalta kuitenkin tutkimukset osoittivat mobiililaitteilla lukemisella olevan huomattavia positiivisia vaikutuksia – kännyköillä lukeminen heijastuu positiivisesti esimerkiksi käyttäjien lapsiin, ja kännyköitä lukemiseen käyttävien havaittiin lukevan ylipäätään enemmän.

Unescon Mobile Learning Week kokosi seminaareihin, keskustelutilaisuuksiin ja työpajoihin opetuksen asiantuntijoita, tutkijoita, hallinnon edustajia sekä kaupallisia partnereita kaikkialta maailmasta vaihtamaan pilottihankkeiden kokemuksia sekä parhaiksi havaittuja käytäntöjä. Viikon aikana esiteltiin myös useita ruohonjuuritason mobiilioppimisen hankkeita, kuten aurinkoenergialla ladattava tabletti sekä eri oppiaineiden opiskelua tukevia mobiilipelejä. Tapahtuma on laajentunut kolmessa vuodessa. Tänä vuonna Nokian lisäksi tapahtuman yhteistyökumppaneina yksityissektorilta toimivat Intel, SAP ja SK Telecom.

Kirjoittaja: korkeakouluharjoittelija Noora Peitsara, Suomen pysyvä edustusto Unescossa

Kuva: Unesco
Unesco Mobile Learning Week 2014

Tulosta

Päivitetty 27.3.2014


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot