Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

OECD FAO markkinakatsaus 2014-2023 (Agricultural Outlook) - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 15.7.2014 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

OECD FAO markkinakatsaus 2014-2023 (Agricultural Outlook)

OECD:n ja FAO:n vuosittain julkaisema maatalouden markkinakatsaus (Agricultural Outlook) julkaistiin tänä vuonna 11.7.2014, Roomassa.  Maataloustuotteiden kysyntä tulee pysymään korkealla tasolla, vaikka kasvu onkin pienempää kuin viime vuosina. Kysyntä proteiinille, rasvoille ja sokerille tulee kasvamaan monissa maissa väestön tulotason noustessa ja muuton kaupunkeihin jatkuessa. Erityisesti lihan, kalan ja maitotuotteiden kysyntä on nousussa.

Tuotannon kasvusta 75 %:noletetaan tulevan Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta.

Markkinakatsauksessa on mukana myös Intian maatalouteen paneutuva erityiskappale. Intian maatalous tulee katsauksen mukaan ottamaan seuraavien kymmenen vuoden aikana yhä merkittävämmän roolin maataloustuotteiden maailmanmarkkinoista. Intian taloudessa maatalouden merkitys on kuitenkin laskussa. Kuitenkin edelleenkin noin puolet Intian väestöstä työskentelee maataloudessa ja 68 % sen väestöstä elää maaseudulla. Luonnonvarojen ja käytettävissä olevan maatalousmaan rajallisuus kuitenkin asettavat omat esteensä maataloustuotannon kasvulle Intiassa. Myön infrastruktuurien ja tuotantotekniikoiden kehittäminen ovat Intian haasteita.

OECD:n ja FAO:n vuosittain julkaisema maatalouden markkinakatsaus (Agricultural Outlook) julkaistiin tänä vuonna 11.7.2014, Roomassa. Katsaus ja siihen liittyvät lehdistötiedotteet löytyvät osoitteesta http://www.oecd.org/site/oecd-faoagriculturaloutlook/

Maataloustuotteiden kysyntä tulee pysymään korkealla tasolla, vaikka kasvu onkin pienempää kuin viime vuosina. Kysyntä proteiinille, rasvoille ja sokerille tulee kasvamaan monissa maissa väestön tulotason noustessa ja muuton kaupunkeihin jatkuessa. Erityisesti lihan, kalan ja maitotuotteiden kysyntä on nousussa.

Tuotannon kasvusta 75 %:n oletetaan tulevan Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta.

Viljan maailmanmarkkinahintojen oletetaan pysyvän edellisvuosia alhaisemmalla tasolla.

Öljykasveissa hinnat ovat nousussa.

Biopolttoaineiden kasvava kysyntä vaikuttaa erityisesti sokerin hintoihin.

Maitosektorilla tuottavuuden kasvu useimmissa tuottajamaissa sekä Kiinan pyrkimykset lisätä omavaraisuutta maidontuotannossa vaikuttavat hintoihin niitä alentaen.

Lihasektorilla erityisesti Aasian kasvava kysyntä nostaa hintoja erityisesti naudanlihan osalta. Siipikarjan kysyntä ylittänee sianlihan kysynnän vuoteen 2020 mennessä.

Vesiviljely ylittää avovesikalastuksen tänä vuonna määrissä ja on eniten kasvava tuotannon sektori. Kalan kulutus nousee kaikkialla Afrikkaa lukuun ottamatta.

Markkinakatsauksessa on mukana myös Intian maatalouteen paneutuva erityiskappale. Vastaava erityiskappale koski vuonna 2013 Kiinaa. Intian maatalous tulee katsauksen mukaan ottamaan seuraavien kymmenen vuoden aikana yhä merkittävämmän roolin maataloustuotteiden maailmanmarkkinoista. Intian taloudessa maatalouden merkitys on kuitenkin laskussa. Kuitenkin edelleenkin noin puolet Intian väestöstä työskentelee maataloudessa ja 68 % sen väestöstä elää maaseudulla.

 Luonnonvarojen ja käytettävissä olevan maatalousmaan rajallisuus kuitenkin asettavat omat esteensä maataloustuotannon kasvulle Intiassa. Tuotantotekniikoiden ja infrastuktuurien kehittäminen ovat olleet Intian suuria haasteita. Logistiikan ongelmat ja hävikki ovat Intiassa suuria kysymyksiä. Myös Intian makrotaloudellinen kehitys tuo epävarmuutta maatalouden näkymiin. Ruokaturva on edelleenkin Intiassa suurempi ongelma kuin missään muussa maassa.

Tulosta

Päivitetty 15.7.2014


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot