Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Muumit ja Tove Janssonin elämäntyö esillä Unescon päämajassa Pariisissa - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 26.11.2014 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Muumit ja Tove Janssonin elämäntyö esillä Unescon päämajassa Pariisissa

Tove Janssonin elämäntyötä ja muumikirjoja käsittelevä näyttely avattiin 17. marraskuuta Unescon päämajassa Pariisissa. Japanilaiset vieraat tervehtivät muumeja vanhoina tuttuina, mutta ranskalaisille Tove Janssonin ura taiteilijana, kirjailijana kuvittajana oli uutta.

Muumit
Näyttelyvieraita tervehtivät heti alussa 1950-luvun Fauni-peikot, jotka saatiin lainaksi kotoaan Moomin Charactersin toimistosta

Unesco-edustuston järjestämään näyttelyyn "Tove Jansson – Taidetta, kirjallisuutta ja Muumipeikkoja" tutustui avajaisiltana 140 kutsuvierasta Unescon eri jäsenmaiden edustustoista. Irina Björklundin kvartetti esitti avajaistilaisuudessa Unescon päämajassa kepeän konsertin.

Sls Salmimies
Tove Janssonin motto oli "Tee työtä ja rakasta", muistutti Salmimies avajaispuheessaan

- Tove Janssonin elämäntyön arvot, korkealuokkainen lastenkirjallisuus, joka innosti lapsia lukemaan, rauhankulttuuri ja sananvapaus sekä suvaitsevaisuus ja erilaisuuden hyväksyminen ovat myös Unescon keskeisiä arvoja, joita Unesco pyrkii viemään eteenpäin työssään, kertoi suurlähettiläs Okko-Pekka Salmimies näyttelyn avajaisissa. Unescon varapääjohtaja ja sananvapausohjelmasta vastaava Getachew Engida muistutti tervehdyksessään myös muumipeikon arvoista, jotka Tove Jansson oli kiteyttänyt: "Haluan vain elää rauhassa, kasvattaa perunoita ja unelmoida".

Näyttely esitteli Tove Janssonin elämäntyötä taiteilijana ja varsinkin hänen työtään muumikirjojen kirjoittajana ja kuvittajana sekä sarjakuvien tekijänä. Kaiken kaikkiaan viidellekymmenelle eri kielelle käännettyjä muumikirjoja oli esillä Schildts & Söderströmsin lainaama kokoelma, josta näyttelyvieraat etsivät oman kielensä painoksia.  Japanilaisvieras kertoi ilahtuneena löytäneensä japaninkielisen version kirjasta "Vaarallinen juhannus", mutta kohteliaasti totesi, että se oli asetettu näytteille ylösalaisin. Esillä oli myös vasta muutama vuosi siten löytyneitä luonnoksia ensimmäisiin muumisarjakuviin.

Sophia Jansson
Sophia Jansson kertomassa muumien tarinaa

Sophia Jansson, Moomin Charactersin taiteellinen johtaja esitteli Tove Janssonin elämäntyötä avajaisia edeltäneessä seminaarissa. Hänen lämmin esittelynsä Tove Janssonista teki vaikutuksen seminaariyleisöön. Tieteen näkökulmasta Suomen Unesco-toimikunnan puheenjohtaja, professori Tapio Markkanen kertoi seminaarissa tähtitieteen merkityksestä taiteilijan innoittajana, esimerkkitapauksena kirja Muumipeikko ja pyrstötähti. Ranskalaisen näkökulman muumien maailmaan toi seminaariin elokuvaohjaaja Xavier Picard, jonka ohjaama uusin muumifilmi "Muumit Rivieralla" saa ensi-iltansa Ranskassa ensi vuoden alussa. Picard kertoi, että hänkin oli filmin alkuvaiheissa kysynyt ovatko muumit itse asiassa virtahepoja. Sophia Jansson oli opastanut Picardin filmin tuotannossa muumien luonteeseen ja filosofiaan.

Lisäksi näyttelyviikolla esitettiin uusin Tove Jansson-dokumentti, ohjaaja Charlotte Airaksen filmi "Muumilaakson vankina - Escape from Moomin Valley".  Airaksen dokumentti kertoo ristiriidasta, jonka Jansson koki kuvataiteilijan ja toisaalta lastenkirjailijan ja kuvittajan rooleissa.

Kirjeet
Tove Jansson pyrki itse vastaamaan kaikkiin lasten lähettämiin ihailijakirjeisiin

Vaikka suuri osa Tove Janssonin maalauksista ja alkuperäispiirroksista kiertää nyt Japania juhlavuoden näyttelyissä, oli esillä yksi alkuperäispiirros Tove Janssonilta. Erityinen helmi näyttelyssä oli Toven 60-luvulla lähettämä vastaus nuoren ihailijan kirjeeseen, jossa Jansson vastasi kysymykseen Muumipeikon syntyhistoriasta ja oli piirtänyt mukaan kuvan Nuuskamuikkusesta ja Pikku Myystä.

Irina Björklundin kvartetti
Irina Björklundin kvartetin musiikki ja kirjalliset tunnelmapalat englanniksi ja ranskaksi kuljettivat illan vauhdikkaasti eteenpäin

Irina Björklund aloitti illan laulamalla Tove Janssonin sanoittaman Syyslaulun ruotsiksi ja ranskaksi. Irinan lisäksi kvartetissa esiintyivät Janne Lappalainen, Kukka Lehto ja Tero Pennanen. Irina Björklund oli valinnut laulujensa ohelle katkelmia Tove Janssonia romaaneista. Irina Björklundin kvartetin musiikki ja kirjalliset tunnelmapalat englanniksi ja ranskaksi kuljettivat illan vauhdikkaasti eteenpäin.

Muumi-näyttelyn sisältö ja kokoaminen onnistui mainiosti Moomin Charactersin, Bulls Pressin sekä Schildtsin avulla, jotka ystävällisesti lainasivat aineistoa. Kutsuvieraille Iittala lahjoitti Toven juhlavuosi –muumimukit. Sophia Janssonin ystävälliset neuvot näyttelyaineiston kokoamisessa olivat mitä arvokkain apu.

"Paitsi taiteilijana, Tove Jansson oli myös nuoruudessaan karikatyyrejä piirtäessään edelläkävijä sananvapauden edistämisessä", totesi Salmimies. "On monta syytä esitellä Tove Janssonin elämäntyö juuri Unescon päämajassa ja Pariisissa, Janssonille rakkaassa kaupungissa."

Kirjoittajat: Anne Huhtamäki, ministerineuvos ja Laura Pätsi, korkeakouluharjoittelija.

Kuvat: Pia Setälä

Tulosta

Päivitetty 27.11.2014


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot