Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

OECD:n ja FAO:n yhteinen maatalouden markkinakatsaus (Agricultural Outlook) vuosille 2015–2024 - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 2.7.2015 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

OECD:n ja FAO:n yhteinen maatalouden markkinakatsaus (Agricultural Outlook) vuosille 2015–2024

OECD:n ja FAO:n yhteinen maatalouden markkinakatsaus (Agricultural Outlook) vuosille 2015–2024 julkaistiin Pariisissa 1.7.2015. Julkaisu löytyy osoitteesta http://www.agri-outlook.org/  .

Markkinakatsauksen mukaan markkinat ovat tällä hetkellä kohtuullisen rauhalliset. Yleisesti huono taloudellinen tilanne vaikuttaa myös maataloussektorilla. Reaalihinnat ovat laskussa, mutta pysyvät edelleenkin korkeammalla tasolla kuin ennen vuosien 2007–2008 hintakriisiä. Varsinaisia hintakriisejä ei markkinakatsauksessa ennakoida, mutta hintojen heilahtelut ovat riski jatkossakin. Hintatasosta käytetään termiä "uusi normaali".

Taulukko

Tuonti jakautuu yhä enemmän, mutta vienti keskittyy muutamaan päätuottajamaahan.

Kysyntä muuttuu merkittävästi. Peruselintarvikkeiden kysyntä on monissa maissa saavuttanut kattonsa. Kasvavat tulot monissa maissa ja kasvava proteiinin kysyntä nostavat lihan ja maitotuotteiden hintoja suhteessa peltokasveihin.

Peltokasveissa kahden viime vuoden hyvät sadot ja täydet varastot aiheuttavat painetta hinnoissa.

Lihasektorilla uudelleenjärjestelyt ja taudit nostivat hintoja ennätykselliselle tasolle.

Maitosektorilla hinnat laskivat melkoisesti huipputasolta, liittyen paljolti Venäjän pakotteisiin ja Kiinan kysynnän laskuun, mutta myös tuotannon kasvuun Uudessa-Seelannissa ja EU:ssa.

 Biopolttoaineissa tuotannon kannattavuus oli huonoa hintojen alhaisuuden takia.

Brasiliaa koskeva erityiskappale

Markkinakatsauksen erityiskappale keskittyy tällä kertaa Brasiliaan. Viime vuosina erityiskappaleita on tehty Kiinasta ja Intiasta ja ensi vuonna erityiskappale tehdään Afrikasta.

Brasiliasta on tulossa merkittävin tekijä mitä tulee maailmankaupan kasvun tarpeiden tyydyttämiseen. Toistaiseksi kuitenkin suuri osa tuotannosta käytetään maan sisäisesti. Tuotannon kasvu johtuu lähes yksinomaan tuotantotapojen modernisoinnista, tuotantoon käytettyä maatalousmaata ei ole juurikaan lisätty. Uudistuksia on edelleenkin käynnissä ja mm. infrastruktuurien parannukset ja sääntelyn yksinkertaistaminen tulevat entisestään lisäämään tuottavuutta. Uusi metsälainsäädäntö ja vähähiilisen maatalouden periaatteet ottavat huomioon myös ympäristönäkökulmia.

Pientiloilla erityisesti kahvin ja trooppisten hedelmien tuottaminen on kannattavaa.

 Lisätietoja: Jertta de Mazières, Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä, jertta.demazieres@formin.fi

Tulosta

Päivitetty 10.7.2015


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot