Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Unescon pääjohtajalle Chydenius-mitali - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 7.12.2015 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Unescon pääjohtajalle Chydenius-mitali

Copyright: Michel Ravassard@Unesco
Photographer: Michel Ravassard@Unesco

Unescon pääjohtaja Irina Bokovalle on myönnetty vuoden 2015 Chydenius-mitali. Mitali myönnettiin tunnustukseksi Unescon "kansainvälisesti merkittävästä toiminnasta Chydeniuksen avoimuusperiaatteiden hyväksi". Mitalin myöntämisestä päättäneet Anders Chydenius -säätiö ja Chydenius-instituutin kannatusyhdistys perustelevat päätöstä Unescon työllä erityisesti vapaan tiedonvälityksen ja julkisuusperiaatteen hyväksi.

"Julkisuusperiaate on toteutunut jo noin sadan maan lainsäädännössä. Asiakirjajulkisuus hyväksyttiin syyskuussa osaksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Näiden saavutusten puolesta Irina Bokovan johtama UNESCO on ollut vaikuttamassa. Lisäksi pääjohtaja on osoittanut arvojohtajuutta korostamalla sananvapauden, medialukutaidon ja koulutuksen merkitystä taistelussa väkivaltaisia ääriliikkeitä vastaan", totesi Anders Chydenius -säätiön hallituksen puheenjohtaja Gustav Björkstrand.

Pääjohtaja Bokovan puolesta mitalin otti vastaan Unescon ilmaisunvapausosaston johtaja Guy Berger, joka osallistui Anders Chydenius-säätiön järjestämään tietämisen vapauden päivän seminaariin Helsingissä 4. joulukuuta. Seminaari oli samalla painovapauden 250-vuotisjuhlavuoden avajaistilaisuus. Vuonna 1766 Ruotsin valtiopäivillä säädetty painovapausasetus oli maailman ensimmäisen julkisuuslaki. Anders Chydenius oli sen laatimisessa keskeisessä roolissa. 

Suomessa juhlistettava painovapauden merkkivuosi ja sen teemat nousevat ensi vuonna myös kansainväliseen huomioon, kun Unesco pitää maailman lehdistönvapauden päivän päätapahtuman Suomessa. Tapahtuma järjestetään Helsingissä toukokuun alussa.

Lisätietoa maailman lehdistönvapauden päivästä: http://www.unesco.org/new/en/wpfd

Painovapaus 250 –juhlavuoden sivut: http://www.painovapaus250.fi/
Tulosta

Päivitetty 7.12.2015


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot