Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Uusi Unesco-raportti pureutuu kouluväkivaltaan – Suomi esimerkkinä toimivista ratkaisuista - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 18.1.2017 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

Uusi Unesco-raportti pureutuu kouluväkivaltaan – Suomi esimerkkinä toimivista ratkaisuista

Global Status Report

Unescon uudessa raportissa kartoitetaan keinoja kouluväkivallan torjumiseksi. Kouluväkivaltaa maailmanlujuisesti tarkastelevassa seurantaraportissa Suomen ratkaisut mainitaan hyvien käytäntöjen joukossa.

Unescon seurantaraportissa muun muassa huomioidaan, että Suomessa oppilaiden oikeus turvalliseen oppimisympäristöön on erikseen turvattu perusopetuslaissa. Hyvien käytäntöjen osalta suomalainen KiVa-ohjelma esitetään esimerkkinä kapasiteetin kasvatuksesta ja tehokkaasta puuttumisesta kiusaamiseen:

”Suomessa KiVa-ohjelma painottaa opettajiin investoimista ja koulun ilmapiiriä, korostaen erityisesti äänen antamista lapsille itselleen. (…) Ohjelmaa käsittelevät tutkimukset ovat osoittaneet, että kansallisella tasolla kiusaaminen on vähentynyt selkeästi ohjelman aikana.” – School Violence and Bullying, Global Status Report 2017

KiVa Koulu on Turun yliopistossa kehitetty ohjelma, jossa kiusaamista kitketään ja ehkäistään tutkittuun tietoon perustuvilla käytännöillä ja työkaluilla. Vuonna 2009 lanseeratussa ohjelmassa on mukana jo 90 % suomalaisista peruskouluista, ja globaalisti ohjelmaa sovelletaan yli viidessätoista maassa.

Unescon raportti julkaistiin Soulissa 17.-19.1. järjestetyssä kouluväkivaltaa ja kiusaamista käsittelevässä konferenssissa, jossa haettiin parhaita käytäntöjä turvallisen kouluympäristön varmistamiseen. Väkivallaton koulu on jokaisen lapsen oikeus ja myös tehokkaan oppimisen ehdoton edellytys, nivoutuen siten kiinteäksi osaksi kestävän kehityksen koulutustavoitetta.

Konferenssi keräsi yhteen yli 250 osallistujaa 70 maasta. Suomesta konferenssiin osallistui KiVa Koulu -ohjelman vastuullinen johtaja, professori Christina Salmivalli.

Lisätietoja KiVa-ohjelmasta  
Unescon globaali seurantaraportti

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 18.1.2017


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot