Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

OECD päätti aloittaa jäsenyysneuvottelut viiden uuden jäsenkandidaatin kanssa - Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi : Ajankohtaista

SUOMEN PYSYVÄ EDUSTUSTO
OECD:SSÄ JA UNESCOSSA, Pariisi

  • Permanent Delegation of Finland to the OECD
    Puh. +33-1-4524 7171, S-posti: sanomat.oec@formin.fi
  • Permanent Delegation of Finland to UNESCO
    Puh. +33-1-4568 3433, S-posti: sanomat.une@formin.fi
English | Suomi |  | twitter | 
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 16.5.2007 | Suomen pysyvä edustusto UNESCOssa, Pariisi

OECD päätti aloittaa jäsenyysneuvottelut viiden uuden jäsenkandidaatin kanssa

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen / Kuva: Lehtikuva Oy/Valtioneuvoston kansliaTaloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n 15.-16. toukokuuta kokoontuneen ministerineuvoston tärkein sisältö oli päätös jäsenyysneuvottelujen käynnistämisestä Chilen, Israelin, Slovenian, Venäjän ja Viron kanssa. Lisäksi päätettiin uusien yhteistyömuotojen kehittämisestä keskeisempien nousevien talouksien Brasilian, Etelä-Afrikan, Indonesian, Intian ja Kiinan kanssa.

"On erittäin myönteistä, että päätös jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta saatiin aikaan", toteaa kokouksessa Suomea edustanut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen. OECD:n tulee myös tiivistää yhteistyötään nousevien talouksien kanssa, jotta se voi säilyttää keskeisen asemansa ja vaikuttavuutensa.

Väyrysen mielestä Venäjän lähentyminen OECD-maiden käytäntöjen kanssa talouden eri osa-alueilla on maailmanlaajuisestikin ensiarvoisen tärkeää. Väyrynen toivoo, että Venäjän jäsenyysneuvottelut antavat sille pontta ja tukea OECD-standardien mukaisten talousuudistusten suorittamiseen. Suomen puheenvuorossa Väyrynen arvioi, että neuvottelut Venäjän kanssa tulevat viemään aikaa. Väyrynen muistutti, että päämääränä on Venäjän sitouttaminen OECD:n periaatteisiin.

Väyrynen ilmaisi tyytyväisyytensä myös Viron tulevasta jäsenyydestä. Viro on viimeisen kymmenen vuoden aikana tehnyt kansainvälisessä vertailussa poikkeuksellisia, jopa ainutlaatuisia talous- ja yhteiskuntapoliittisia uudistuksia, joiden antamista kokemuksista myös OECD voi hyötyä.

Väyrynen piti valitettavana sitä, että ehdokasmaiden maantieteellinen tausta vaikutti niin merkittävästi päätöksenteossa. Usealla OECD:hen kuulumattomalla EU-maalla, kuten Latvialla ja Liettualla, olisi myös ollut vaadittavat valmiudet aloittaa jäsenyysneuvottelut samaan aikaan nyt sovitun viiden maan kanssa.

Lisätietoja: suurlähettiläs Pertti Majanen, puh. +33 1 45 24 71 44

Lue lisää OECD:n verkkosivuilta

OECD:n ministerikokouksen päätös laajentumisesta ja tiivistetystä kanssakäymisestä

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 29.5.2007


© Suomen pysyvä edustusto OECD:ssä ja UNESCOssa, Pariisi | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot